Makedonska vojska menja ruske helikoptere italijanskim

Beta 23.01.2024

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije odlučilo je da nabavi osam novih helikoptera od italijanske kompanije Leonardo kojima će zameniti flotu ruskih helikoptera koji su sada u naoružanju makedonske avijacije.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, makedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska izjavila je da je prihvaćena italijanska ponuda koja predviđa nabavku četiri helikoptera AW149 i četiri AW169 za ukupno 230 miliona evra.

Sada slede pregovori o detaljima ugovora a očekuje se da će rok za preuzimanje nove tehnike da bude od 24 do 36 meseci od dana potpisivanja ugovora.

Sada Armija Severne Makedonije ima četiri sovjetska transportna helikoptera Mi-8MT proizvedena sredinom 80-tih godina prošlog veka.

Oni su nabavljeni pod pritiskom albanske pobune 2001. godine kada su preduzete hitne nabavke raznog naoružanja.

Glavni izvor za nabavku tehnika tada je bila Ukrajina.

Sada su u resursu dva komada remontovana 2017. godine a trenutno su na remontu preostala dva Mi-8MT.

Letelice su u češkom zavodu LOM Prag i vratiće se kući u prvoj polovini ove godine, sa produžetkom resursa za osam godina.

Makedonske oznake nose i dva transportna helikoptera Mi-17 koja su nabavljena iz Ukrajine 1994. godine. Oba su prošla kroz remont 2017.

Dva borbena helikoptera Mi-24V koja su remontovana 2018. godine imala su vremenski resurs do 2025. godine, ali ministarstvo odbrane je odlučilo da oni idu u Ukrajinu.

Tokom prethodne dve godine kao saveznička pomoć ukrajinskoj vojsci upućeni su i tenkovi, borbena vozila pešadije, višecevni lasneri raketa, samohodna lansirna oruđa sistema PVO i drugo naoružanje.

U međuvremenu, Armija Severne Makedonije ušla je u modernizaciju sa osloncem na proizvođače iz NATO - izabrana su američka borbena vozila Strajker i JLTV, francuski raketni sistem PVO Mistral 3 i turske haubice Boran.

(Beta, 01.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »