BBC vesti na srpskom

Fudbal i Premijer liga: Nemački trener Jirgen Klop odlazi iz Liverpula na kraju sezone

Trener Liverpula Jirgen Klop izjavio je da će otići na kraju sezone, navodeći kao razlog da mu „ponestaje energije".

BBC News 26.01.2024
jirgen klop
PA/Peter Byrne

Trener Liverpula Jirgen Klop izjavio je da će se na kraju sezone povući sa te funkcije zbog toga što mu „ponestaje energije".

Na klupu slavnog Liverpula, Nemac je došao u oktobru 2015. godine, a ugovor ima sve do 2026.

Sa klubom sa Enfilda prvo je 2019. osvojio titulu prvaka Evrope (Ligu šampiona), da bi potom Liverpul u sezoni 2019/20. vodio do prve titule u Engleskoj poslednjih 30 godina.

Ima i procenat od 60,7 odsto pobeda, najviše od svih menadžera Liverpula u istoriji sa više od 50 utakmica.

„Još u novembru sam obavestio ljude u klubu", izjavio je 56-godišnji Klop, čiji je Liverpul trenutno vodeći u Premijer ligi.

Kao jedan od razloga, Klop je naveo da je „na izmaku snage" i da mu ponestaje energije.

„Sada nemam problema, očigledno, sasvim sam dobro, ali znam da ne mogu da radim posao iznova, i iznova, i iznova, i iznova.

„Posle mnogo zajedničkih godina i posle svih stvari koje smo zajedno prošli, raslo je poštovanje, rasla je ljubav i najmanje što mogu da pružim je istina - a ovo je istina."

Razume, kako kaže, da je njegova odluka šok za mnoge ljude u ovom trenutku.

„Volim apsolutno sve u vezi sa ovim klubom, volim sve u vezi sa gradom, volim sve u vezi sa našim navijačima, volim ekipu, volim stručni štab, volim sve.

„Činjenica da i pored toga donosim ovu odluku pokazuje da sam uveren u nju."

Iz kluba su se zahvalili Klopu, navodeći da su tužni zbog njegovog odlaska, ali da „poštuju i razumeju" razloge zbog kojih to čini.

Jurgen Klopp
Getty Images

'Nikada neki drugi klub u Engleskoj'

Pod Klopovim vođstvom, Liverpul je poslednjih godina osvojio niz značajnih trofeja.

U finalu Lige šampiona, najvažnijeg evropskog klupskog takmičenja, 2019. godine, Liverpul je pobedio Totenhem i postali prvaci Evrope.

Usledile su pobede u UEFA Superkupu i Svetskom klupskom prvenstvu i, što je najvažnije, titula u Premijer ligi sledeće sezone.

Dva domaća kupa je osvojio u sezoni 2021/22. i za dlaku ostao bez titule u Premijer ligi, gde ih je Mančester siti prestigao na tabeli poslednjeg dana sezone.

Igrao je Liverpul još jedno finale Lige šampiona, ali je poražen od Reala Madrida.

Prošle godine, Liverpul nije osvojio nijedan trofej i Klop je naziva „izuzetno teškom".

„Bilo je trenutaka kada bi u drugim klubovima verovatno odluka bila 'hvala vam mnogo na svemu, ali verovatno treba da se rastanemo', što se očigledno nije desilo", naveo je Klop.

„Za mene je bilo veoma, veoma važno da mogu da pomognem da se ovaj tim vrati na pravi put.

„To je bilo sve o čemu sam razmišljao.

„Kada sam shvatio da se to desilo, da je to zaista dobar tim sa ogromnim potencijalom i super grupom i sjajnim ljudima, onda sam mogao ponovo da razmišljam o sebi i ovo je ishod."

Ove sezone, Liverpul je u borbi za sva četiri trofeja - dva domaća kupa, Premijer ligu i Ligu Evrope, gde je prošao u osminu finala.

„Hajde da izvučemo sve što možemo iz ove sezone, kako bismo imali još razloga da se osmehnemo nekada u budućnosti", rekao je Klop.

„Ako me pitate da li ću nekada ponovo raditi kao trener (Liverpula)', sada bih rekao 'ne', ali ne znam kako ću se u budućnosti osećati jer nikada nisam imao takvu situaciju."

„Ono što znam definitivno - nikada, nikada neću voditi neki drugih klub u Engleskoj, to nije moguće."

Jurgen Klopp smiles
Getty Images

Ko bi mogao da nasledi Klopa?

Činjenica da je Klop namere o odlasku saopštio još u novembru, znači da su pripreme za pronalaženje njegove zamene verovatno počele.

Trenutno kao favorit deluje Ćabi Alonso, koji je za Liverpul nastupao od 2004. do 2009. godine.Alonso je trener nemačkog Bajera iz Leverkuzena, koji je trenutno vodeći u Bundesligi.

Ima četiri boda više od moćnog Bajerna iz Minhena i ove sezone nije izgubio ni jednu ligašku utakmicu.

Uz Alonsa, kao opcije se pominju nemački selektor Julian Nagelsman, koji ima ugovor do kraja Evropskog prvenstva ovog leta.

Kladioničari tom spisku dodaju trenera Brajtona Roberta de Zerbija i Totenhema Angea Postekogloua.


'Slomljena srca'

Analiza Fila Meknaltija, BBC sport

Najava Jirgena Klopa da napušta Liverpul na kraju sezone slomiće srca mnogim navijačima.

Harizmatičnom Nemcu su snaga ličnosti i uspesi doneli status ikone u Liverpulu, klubu koji je transformisao od imenovanja u oktobru 2015. godine.

Bez problema se nalazi na listi najvećih trenera kluba sa Enflida.

Vest je došla kao grom iz vedra neba, posebno nakon što je Klop potpisao produžetak ugovora do 2026. godine, kao znak posvećenosti Liverpulu.

Još veći šok je što njegov odlazak dolazi u trenutku kada je obnovio tim Liverpula, koji ove sezone igra briljantno i u lovu je na sva četiri trofeja.

Klopa će biti teško naslediti, ne samo zbog njegove veze sa navijačima Liverpula, već i zbog veština koje ga čine jednim od najvećih fudbalskih trenera.

Ljubitelji fudbala i čitava fudbalska igra se u međuvremenu i dalje mire sa činjenicom da je Klop na pragu odlaska iz Liverpula.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.26.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »