Varheji: Tu smo da pomognemo, ali ne možemo raditi umesto Crne Gore

Beta 29.01.2024

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da je današnja Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom dokaz da proširenje EU nije samo filozofski projekat, da su čuli da je vlada jasno posvećena putu ka EU, da ima dobrih signala, kao i da EU ne može raditi posao umesto Crne Gore.

"To je u velikoj meri stvaran projekat, jer ako postoji napredak na strani zemlje kandidata, postoji jasna posvećenost i napredak na strani Evropske unije. I zato smo danas imali međuvladinu konferenciju sa novom vladom Crne Gore - političku međuvladinu konferenciju kako se to zove u EU", rekao je Varheji na konferenciji za medije u Briselu.

Kazao je da je ono što je danas čuo - više od obične liste stvari koju treba uraditi da bi se proširenje dogodilo, te da su stranke ove koalicije odlučne da zemlju povedu napred.

"Prvo i najvažnije, mislim da smo se složili da nam je potrebno ubrzanje u fundamentalnim oblastima, a u osnovi je vladavina prava. Poglavlje 23, poglavlje 24. To znači da bismo morali da vidimo ovu oblast kao prioritet kako bismo mogli da pređemo na sledeću fazu pristupnih pregovora koja je, ako hoćete, poslednja faza, kada počinjemo da zatvaramo poglavlja", rekao je Varheji.

On je kazao da se ova vlada bavila pitanjima koja su godinama bila na čekanju, pohvalivši izbor Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Sudskog saveta i sedmog sudije Ustavnog suda.

"Ovaj novi napredak iz Podgorice signal nam je da se ponadamo da ćemo mnoge pozitivne stvari, koje nažalost nismo mogli da vidimo poslednjih godina, konačno doživeti. Ipak, ne možemo domaći zadatak raditi umesto vas ili bez vas, ali tu smo da pomognemo", rekao je on.

Premijer Milojko Spajić rekao je da je ovo bio veliki dan za Crnu Goru.

"Današnju konferenciju vidimo kao priznanje za sve napore i sve rezultate koje smo postigli u relativno kratkom periodu, za samo dva i po meseca, ali mislimo da je to tek početak, mislimo da smo samo zagrebali površinu i očekujemo da nastavimo ovim putem", rekao je Spajić na konferenciji za medije.

On je kazao da su velika očekivanje EU od Crne Gore, ali da su "i velika očekivanja od nas prema Evropskoj komisiji i državama članicama".

"Na početku rada vlade smo se susreli sa teškim pitanjem, koji je bio problem, ne samo godinama već decenijama, i to je bio popis stanovništva, veoma polarizovano pitanje koje je uvek stvaralo probleme i koje je stvaralo velike podele u našem društvu, a rezultat toga je bio da nismo mogli da glasamo o reformi pravosuđa, o sudskom savetu deset godina, o Vrhovnom državnom tužiocu pet godina, o sedmom sudiji Ustavnog suda godinama pre", rekao je Spajić.

Ova vlada je, kako je rekao, uspela rešiti to to suštinsko pitanje, rešila je polarizaciju i duboke podjele.

"Uspeli smo da iskoračimo napred i Crna Gora je nakon toga napravila zaista značajne korake", naveo je Spajić.

Ovo je prva Međuvladina konferencija nakon dve godine.

(Beta, 01.29.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »