Hiljade ljudi okupilo se u Berlinu protiv ekstremne desnice

Beta 03.02.2024

Hiljade demonstranata okupilo se pred zgradom Rajstaga u centru Berlina da protestuje protiv rasizma i ekstremne desnice, dok su brojna druga mirna okupljanja predviđena su širom zemlje.

Trg u samom centru vlasti već je bio pun demonstranata sredinom dana i nastavlja da se puni.

"Svi zajedno protiv fašizma" uzvikivali su okupleni a organizatori direktno prenose skup preko Jutjuba. Organizatori su pokret "Hand in Hand" (Ruka u ruci) koji okuplja više od 1.500 organizacija, među kojima i organizacija Petkom za budućnosti i građanski savez Kompakt.

Očekuje se učešće oko 100. 000 ljudi, prema policiji prenosi radio RBB.

Policija glavnog grada saopštila je da je rasporedila 700 policajaca na tom mestu.

"Bilo da je u Ajzenahu, Homburgu ili Berlinu, u velikim i malim gradovima cele zemlnje mnogi građani i građanke se okupljaju da protestuju protiv zaborava, protiv mržnje i podsticanja na mržnju i ovog vikenda. To je snažan znak za demokratiju i naš Ustav", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na mreži X jutros.

Metro stanica za Brandenburšku kapiju zatvorena je, saopštila je gradska kompanija za javni transport, dok je, kako je navedeno saobraćaj poremećen u kvartu Mite.

Već nedeljama se organizuju stotine demonstracija širom Nemačke.

One su reakcija na šok izvazvan medijskim otkrićem 10. januara da je na sastanku ekstremista u Potsdamu kod Berlina u novembru razgovarano o masovnom proterivanju stranaca, ili osoba stranog porekla.

Uz usporavanje ekonomske aktivnosti i rastuću inflaciju antiimigrantska i antisistemska partija Alternativa za Nemačku stalno napreduje u anketama, nekoliko meseci uoči tri važna regionalna izbora na istoku zemlje.

(Beta, 02.03.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »