Jovanović (Novi DSS): Srbija pred istorijskim posrnućem, Vučić izdajnik

Beta 05.02.2024

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da se Srbija nalazi pred istorijskim posrnućem i da predsednik države Aleksandar Vučić vodi i sprovodi izdajničku, protivustavnu i antidržavnu politiku.

Kako je saopšteno iz Novog DSS-a, Jovanović je istakao da se Srbija nalazi "na pragu strahovitog nacionalnog poniženja i jednog od najtragičnijih događaja u nacionalnoj istoriji i da zemlja nikada nije imala nedostojnijeg čoveka na svom čelu nego što je to Aleksandar Vučić".

"Danas smo, po prvi put u našoj istoriji, na pragu da dopustimo jednom čoveku da, odustajući od borbe za Кosovo i Metohiju, negira i poništi celokupnu srpsku istoriju i obesmisli svaku podnetu žrtvu i sve što smo kao narod mukotrpno gradili vekovima unazad", naveo je Jovanović.

On je kazao da je Vučićev režim satkan od "brutalnih laži, bezočnih manipulacija i neverovatnog prezira prema sopstvenom narodu".

"Vučić pred slavnu srpsku istoriju izlazi sa EКSPOM 2027. godine i nekakvim kvantnim skokom u budućnost kao svojim jedinim odgovorom. U njegovoj nesređenoj glavi taj belosvetski vašar treba valjda da predstavlja zamenu za Pećku patrijaršiju kao što 'Beograd na vodi' treba valjda da bude zamena za Visoke Dečane ili Gračanicu, a deonice autoputa zamena za Bogorodicu Ljevišku ili Svete Arhangele", naglasio je predsednik Novog DSS-a.

Prema njegovim rečima, Vučić nudi da "gubitak nacionalne časti nadomestimo izgradnjom nacionalnog stadiona".

"Ako mu se ne odupremo, kraj tog procesa će se ogledati u potpunom razbijanju Srbije i srpskog prostora", dodao je Jovanović.

On je upozorio da je "tragična" podrška koju rukovodstvo Republike Srpske pruža Aleksandru Vučiću i njegovom režimu.

"Svaki put kada Milorad Dodik pruži podršku Aleksandru Vučiću on puca sebi i Republici Srpskoj direktno u glavu jer se Srpska ne brani sinhronizovanim vatrometima u Beogradu i Banjaluci i saučesništvom u predaji Кosova. Sasvim suprotno, Republika Srpska se danas najbolje brani odbranom Кosova i Metohije", istakao je Jovanović.

Predsednik Novog DSS-a je zaključio da Vučić i režim SNS-a i SPS-a širi "materijalnu i moralnu korupciju nacijom, strahovito kvareći narod", i dodao da je to nešto s čim moramo da se uhvatimo u koštac i protiv čega moramo da se borimo svom snagom.

"Konačno, koliko god jedan čovek bio nedostojan funkcije na kojoj se nalazi kao što je to Aleksandar Vučić, svako od nas snosi deo odgovornosti, svaki sudija koji ne sudi po zakonu, svaki pripadnik BIA ili MUP-a koji ne štiti državu već aktuelni režim, svaki novinar koji se pretvorio u propagandistu režima, uostalom i svaki građanin koji ne želi da vidi šta se događa, kao i svaki građanin koji vidi, ali smatra da je nemoguće išta da promeni", zaključio je Jovanović.

Glavni odbor Novog DSS-a juče je usvojio Deklataciju o Kosovu i Metohiji kojom se traži da Srbija proglasi okupaciju svoje teritorije zbog, kako je navedeno, "flagrantnog i kontinuiranog" kršenja Rezlucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U Deklaraciji je navedeno i da su za tu stranku francusko-nemački sporazum i aneks iz Ohrida "apsolutno i nedvosmisleno protivustavnog i antidržavnog karaktera" i da su kao takvi "ništavni" i da ne mogu proizvoditi pravne posledice.

(Beta, 02.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »