Pistorijus: Ohrabruje Vučićeva izjava da će biti ukinute sve manjkavosti u izbornom procesu

Beta 07.02.2024

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas u Beogradu, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ga ohrabruje Vučićeva izjava da će biti ukinute sve manjkavosti u izbornom procesu i prihvaćene sve preporuke misija OEBS i ODIHR u vezi sa tim. 
{video1}
 
"U našem zajedničkom interesu je da na zapadnom Balkanu vladaju mir i prosperitet. Srbija je važan ekonomski činilac na Balkanu i važan partner Nemačke. Kao najvećoj ekonomiji u regionu ona ima i odgovornost za stabilnost. Pored toga vidim i veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu kroz regionalne i ekonomske integracije i da je to važno za evropske integracije", kazao je on nakon sastanka u Predsedništvu. 
{video2}
 
On je dodao da je za Nemačku važno da Srbija ne podrži secesionističke tendencije u Republici Srpskoj, naglasivši da eskalacija donosi štetu perspektivi članstva u EU. 
 
"Zato je važna stabilnost i dobrosusedski odnosi o tome sam razgovarao sa Vučićem. Pozvao sam na dijalog i u Prištini, i mislim da se svaka mera mora donositi na adekvatan način kroz dijalog izbeđu Beograda i Priština, sa prelaznim rokovima. Tu govorim i o dinaru. Niko ne sme da zaoštrava situaciju", rekao je on. 
 
"Važno je da Srbija smanji jedinice koje je rasporedila na granici sa Kosovom, potrebno je da sprovede istragu o dešavanjima kraj sela Banjska prošlog septembra. Beograd i Priština moraju nastaviti dijalog sa velikom posvećenošću", rekao je Pistorijus. 
 
Ministar odbrane Nemačke i Vučić su danas razgovarali u Beogradu, a sastanku je prisustvovao i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.
 
 
 
Pistorijus: Nemačka ne naoružava samo Kosovo već i Srbiju 
 
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas u Beogradu da njegova država ne naoružava samo Kosovo već i Srbiju.
Pistorijus je na pitanje na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu, odgovorio da Berlin ima za cilj mir i stabilnost u regionu. 
 
"Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Tu su važni dobrosusedski odnosi, i to je osnovni preduslov za stabilnost", naveo je on. {video3}
 
Pistorijus je dodao da Nemačka razgovara sa svim akterima na Zapadnom Balkanu, i sa Kosovm, Srbijom i sa BiH, po pitanju unutrašnje stabilnosti kako bi imali miran i stabilizovan region. 
 
"Svako mora praviti kompromis i prošlost mora biti prevaziđena. Mora se sprečiti svaka eskalacija i tenzije ne treba podsticati. Pretnje i nasilje nisu nigde u svetu način za vođenje politike. Zato je potreban povratak dijalogu i deeskalaciji", naglasio je Pistorijus. 
 
Vučić je na to odgovorio da ne postoji međunarodni pravni akt po kome Kosovo može biti naoružavano već samo posebni akti država koje su priznale nezavisnost. 
 
"Nemačka je jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a mi imamo potpuno drugačiji stav. Naš pogled na dijalog isto je potpuno drugačije prirode, ako vam Srbija kao partner u dijalogu treba samo da prihvata zahteve Prištine onda mi ni ne moramo da budemo deo njega. Što se nas tiče mi smo za dijalog uvek bili otvoreni, a 11 godina čekamo da se formira Zajednica srpskih opština i to se nije desilo", rekao je on.

(Beta, 02.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »