Cingel: Brisel pojačava pritisak i na Srbiju i na Kosovo

Beta 08.02.2024

Izvršni direktor nevladine organizacije za Strateške analize u Bratislavi Jan Cingel izjavio je danas da je predlog Evropske komisije da se obaveze iz Ohridskog sporazuma Srbije i Kosova uvrste u proces pregovora Srbije o prijemu u EU predstavlja dodatni pritisak Brisela jer napretka nije bilo od sastanka u martu prošle godine.

"Za to su odgovorne obe strane jer nisu pristupile ozbiljnoj realizaciji pomenutog dogovora. Stoga pretpostavljam da je Brisel hteo da pojača pritisak na Srbiju formalnim uključivanjem Ohridskog sporazuma u pregovarački okvir o njenom članstvu u Evropskoj uniji. Istovremeno, Brisel pojačava i pritisak na Prištinu", rekao je Cingel za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ali, rekao je Cingel, "vrlo je verovatno da Evropski savet blokira ovu inicijativu. Može se očekivati da neke zemlje, pre svega Mađarska, a možda i Slovačka, s obzirom na komplikovanu političku klimu u Bratislavi, blokiraju predlog Evropske komisije".

On smatra da Evropska komisija žuri da postigne pomak u dijalogu Srbije i Kosova jer predstoje nizbori za Evropski parlament, a rekao je i da Srbija s posebnom pažnjom iščekuje rasplet na američkim predsedničkim izborima najesen.

"Članice EU će se pripremati za izbore, a ne za stimulativne mere. To znači da će evropske integracije tapkati u mestu, ne samo u Srbiji. Tapkaće u mestu i dijalog Beograda i Prištine jer će obe strane iščekivati ishod izbora za EP, tačnije da li će u njemu biti više predstavnika umerene ili krajnje desnice koji će imati različite poglede na Zapadni Balkan kao i spoljnu politiku EU u celini", kazao je on.

Cingel je rekao da će se vlasti u Srbiji fokusirati na ishod predsedničkih izbora u SAD nadajući se da će isposlovati bolje rešenje ako dođe na vlast bivši predsednik Donald Trampova kao što su pokušavali tokom njenog prvog mandata.

Dodao je da zapadni partneri postaju nestrpljivi i zbog toga što je Kosovo potezima poput isključivanja dinara, pokazalo da ne sluša Zapad, već vodi nezavisnu politiku.

(Beta, 02.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »