Eskobar: Odluka o manastiru Dečani, teška ali neophodna

Beta 13.03.2024

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar pozdravio je danas odluku Vlade Kosova da se manastiru Dečani ustupi zemljište shodno odluci Ustavnog suda Kosova.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici zatražila od Katastarske agencije Kosova da primeni odluku Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Visoki Dečani.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Eskobar je pozdravio odluku Vlade Kosova.

"Želim da napomenem da je današnja odluka za manastir (Visoki Dečani) veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku", rekao je Eskobar koji je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

On je u obraćanju medijima rekao da je sa predsednicom Kosova imao otvoren i iskren razgovor o terorističkom napadu u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

Eskobar je predsednicu Osmani nazvao glavnim garantom odnosa SAD i Kosova.

"Zabrinuti smo zbog događaja od 24. septembra. Očekujemo i pozivamo Srbiju da sve odgovorne izvede pred lice pravde kako bi dobili kaznu koju zaslužuju", rekao je.

On je dodao da ima mnogo izazova o kojima treba da se razgovara, uključujući nedavnu odluku Centralne banke Kosova o dinaru, kao i da treba pronaći načine da se krene napred u dijalogu.

"To uključuje Asocijaciju (ZSO), ali ne samo to. Kao što je predsednica Osmani spomenula, obe strane moraju nastaviti punu primenu kako bi postigli istorijski sporazum. Pozivamo Srbiju da nastavi implementaciju... Ohridski sporazum postaje realnost", rekao je Eskobar.

Predsednica Vjosa Osmani rekla je da saradnja sa saveznicima, posebno sa SAD, treba da bude osovina akcija koje preduzima Kosovo.

Na konferenciji za novinare Osmani je rekla da je saradnja sa saveznicima od vitalnog značaja za Kosovo.

"Upravo smo završili sadržajan sastanak sa američkim emisarom, razgovarali smo o najnovijim dešavanjima kao i o važnim procesima kroz koje Kosovo prolazi. SAD su stajale uz Kosovo u svakom izazovu. Saradnja sa saveznicima, posebno sa SAD, treba da bude osovina naših akcija", rekla je Osmani.

Dodala je da se jačanje međunarodne pozicije Kosova i integracija u evroatlantske saveze ne mogu postići bez pomoći saveznika, a sa posebnim akcentom na SAD.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom Osmani je rekla da je ključno da postoji puna implementacija sporazuma dogovorenih prošle godine jer "selektivni pristup implementaciji neće pomoći tom procesu".

"Posvećenost SAD u tom pogledu ostaje ključna za uspešno okončanje dijaloga koji će dovesti do međusobnog priznavanja, kao što je navedeno i u pismu predsednika (SAD Džozefa) Bajdena", navela je Osmani.

I pitanje dinara će biti rešeno u saradnji sa saveznicima, dodala je ona.

Tokom posete Kosovu Eskobar će se susresti i sa predstavnicima civilnog društva, uveče sa predstavnicima opozicionih stranaka i sutra sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

(Beta, 03.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »