Brod sa 200 tona namirnica stigao do Gaze

Beta 15.03.2024

Brod sa 200 tona namirnica stigao je danas pred obalu Gaze.

To je prvi korak u formiranju pomorskog koridora kojim bi se s Kipra dostavljala pomoć za ublažavanje humanitarne krize u Gazi gde već pet meseci Izrael ratuje protiv palestinskog pokretar Hamasa.

Brod, kojim upravlja španska humanitarna grupa "Open Arms", isplovio je s Kipra u utorak natovaren hranom koju je obezbedila organizacija "Svetska centralna kuhinja" (World Central Kitchen) - dobrotvorna organizacija koju je osnovao slavni kuvar Hoze Andres.

Teret čine pirinač, brašno, sočivo, pasulj, tunjevina i konzervirano meso - rekla je portparolka "Svetske centralne kuhinje" Linda Rot.Plan je podela tih namirnica na severu Pojasa Gaze koji je razoren ofanzivom Izraela. Veruje se da je tamo ostalo 300.000 Palestinaca uprkos izraelskim naredbama za evakuaciju, a mnogi su izgladneli i poslednjih nedelja jedu hranu za životinje.

"Svetska centralna kuhinja" je saopštila da ima 65 kuhinja širom Gaze, gde je tokom rata isporučila 32 miliona obroka.

Drugi brod sa još većom pomoći isploviće ka Gazi pošto prvi brod bude istovaren i namirnice podeljene -rekao je ministar spoljnih poslova Kipra Konstantinos Kombos.

Izrael je pod sve većim pritiskom da dozvoli veću pomoć Gazi, a SAD su se pridružile drugim zemljama u isporuci pomoći iz vazduha.

(Beta, 03.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »