Prolećno pošumljavanje na obalama Žute reke

Beta 22.03.2024

Tek što se krivudavi tok Žute reke u potpunosti otopio, pokrenuta je kampanja prolećnog pošumljavanja na njenim obalama sa delimičnim pokrivanjem vegetacije u gradu Bajanur, u severnoj kineskoj autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija, piše Sinhua.

Dok reka vijuga kroz krhki krajolik, područje obale pogođenbo je teškom erozijom tla i opsadnim peščanim olujama sa severa.

Na obalama Žute reke u Unutrašnjoj Mongoliji nalazi se 227 miliona mu (oko 15 miliona hektara) napuštenog zemljišta u 35 okruga sedam gradova, što je glavno poprište vladinih radova na obnovi ekološe sredine.

Nedaleko od obale reke i na ivici pustinje Ulan Buh, osme po veličini u Kini, veliki staklenik obezbeđuje sadnice za kampanju ozelenjavanja.

Du Jongđun, direktor staklenika, rekao je da su uzgojili veliku zalihu sadnica, kao što su haloksilon amodendron i žižula, lokalne vrste drveća sa jakom otpornošću na sušu, so i alkalije.

Radnici koriste sušenu slamu za formrianje urednih redova pregrada od peska kvadratnog oblika pre nego što se sadnice zasade.

Dok se zeleni pojasevi šire kroz godine pošumljavanja duž pustinja i rečnih nasipa, lokalne vlasti su pribegle novoj tehnologiji kombinujući razvoj nove energije sa kontrolom peska.

U sedmoj po veličini pustinji u zemlji, pustinji Kubući, pored Žute reke u Unutrašnjoj Mongoliji, koriste se buldožeri kako bi zaravnali teren za izgradnju fotonaponskog pojasa od 400 km. Očekuje se da će se zelenilo pojaviti ispod objekata solarne energije.

Inovativni pristup je već široko prihvaćen u severnoj i zapadnoj Kini, čime se postiže integrisani razvoj ekološke obnove i razvoj energetike.

Čen Jongćuan, zamenik direktora Uprave za šumarstvo i travnjake Unutrašnje Mongolije, rekao je da će region nastojati da smanji količinu peska koji je erodiran i ispran u Žutu reku i da sprovede integrisanu konzervaciju i restauraciju planine, vode, šuma, poljoprivrednog zemljišta, jezera i travnjaka.

(Beta, 03.22.2024)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »