ZLF: Rešiti problem zagađenja beogradske Ada Huje

Beta 23.03.2024

Zeleno-levi front (ZLF) je danas upozorio na višedecenijski problem zagađenja beogradske Ada Huje i istakao da je neophodno rešiti problem izlivanja otpadnih voda u Dunav.

ZLF je naveo da je povodom Svetskog dana vode 22. marta, njihov lokalni opštinski odbor danas na Ada Huji održao "komšijski razgovor" sa građanima o višedecenijskom problemu zagađenja Ada Huje.

"Neophodno je da ovo javno dobro, oaza na obali Dunava, bude dostupnije ne samo za građane Palilule, već celog Beograda", saopštila je ta stranka.

Luka Petrović, kopredsednik opštinskog odbora ZLF Palilula, rekao je da Ada Huja može mnogo bolje da se iskoristi u interesu građana, piše u saopštenju.

Kako je naveo, to je jedna od mnogobrojnih lokacija gde se kanalizacija direktno izliva u reke.

Prema njegovim rečima, rukavac Ada Huje je deponija otpadnih voda iz kanalizacije domaćinstava, industrijskih postrojenja, izliva Mirijevskog potoka i smeća.

Petrović je kazao da ZLF već duže vreme predlaže konkretna rešenja za opasno izlivanje otpadnih voda u reke Beograda.

"Neophodna je primena savremenih ekoloških standarda i tehnologija poput sistema malih kolektora koji koriste prirodni pad terena umesto mreže pumpi za transport otpadnih voda, kako je to predviđeno izgradnjom fabrike u Velikom Selu", zaključio je Petrović.

(Beta, 03.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »