Hamas razmatra predlog za šestonedeljno primirje

Beta pre 23 dana

Palestinski pokret Hamas razmatra predlog primirja u tri faze, od kojih prva predviđa šestonedeljni prekid vatre, izjavio je večeras u Kairu izvor blizak Hamasu.

Predstavnici izraelske vlade i Hamasa sastali su se u nedelju u Kairu na indirektnim pregovorima preko posrednika iz Egipta, SAD i Katara koji su im predali taj plan.

Novi predlog takođe predviđa u prvoj fazi oslobađanje 42 izraelska taoca (uključujući vojnike, decu i starije žene) u zamenu za 800 do 900 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima, uključujući oko 100 koji tamo služe duge kazne, rekao je izvor blizak pregovorima.

Nacrt dogovora predviđa i ulazak 400 do 500 kamiona pomoći u hrani dnevno u Pojas Gaze i povratak stanovnika severa Pojasa Gaze, dodao je isti izvor.

U drugoj fazi je predviđeno da svi ostali taoci budu oslobođeni. Izrael procenjuje da se trenutno u Pojasu Gaze nalazi 129 talaca, od kojih su 34 mrtva. U zamenu bi bio pušten za sada neutvrđen broj palestinskih zatvorenika.

Treća i poslednja faza predviđa potpuno povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze i prekid opsade teritorije koju je nametnuo Izrael nakon što je Hamas preuzeo vlast 2007. godine.

Posle jednonedeljnog primirja krajem novembra koje je omogućilo oslobađanje 80 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika, svi drugi pokušaji pregovora su bili neuspešni.

(Beta, 04.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »