Kremlj: Nacrt dokumenta iz Istanbula može biti osnova za mirovne pregovore

Beta pre 19 dana

Nacrt mirovnog pregovora o kome su Rusija i Ukrajina razgovarali na početku sukoba mogao bi da posluži kao početna tačka za pregovore za okončanju borbi, saopštio je danas Kremlj, oživljavajući predlog koji je Ukrajine odbacila.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je taj nacrt dokumenta razmatran u Istanbulu u martu 2022. godine i da bi mogao da bude "osnova za početak pregovora". On je istovremeno ukazao da bi mogući budući razgovori morali da uzmu u obzir "nove realnosti".

"Bilo je mnogo promena od tada, novi entiteti su uključeni u naš Ustav", rekao je Peskov u onlajn razgovoru sa novinarima.

Rusija je u septembru 2022. pripojila četiri ukrajinske oblasti, što su Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacili kao nezakonito.

Prema izveštajima dokument razmatran u Istanbulu samo nekoliko nedelja posle upada Rusije u Ukrajinu u februaru 2022. godine uključivao je odredbe za neutralni status Ukrajine i stavio ograničenje na ukrajinske oružane snage, dok se odlagalo pitanje statusa oblasti pod ruskom okupacijom. Tada nije postignut nikakav sporazum i pregovori su propali ubrzo posle te runde.

Rusija je odbacila formulu koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koja bi zahtevala od Moskve da povuče svoje trupe iz Ukrajine, da plati nadoknadu štete Ukrajini i da se suoči sa međunarodnim sudom za svoje delovanje.

Ukrajina je sa svoje strane kategorički odbacila mogućnost pregovaranja sa Rusijom u ovoj fazi sukoba, posebno bez garancija da će Moskva da se povuče iz okupiranih teritorija koje trenutno obuvataju petinu zemlje.

Ukrajina i njeni saveznici veruju da Rusija sada traži sporazum o primirju da bi kupila vreme i pojačala svoje snage da osvoje više teritorije.

Na domaćem terenu prihvatanje pregovora sa Rusijom bio bi vrlo nepopularan potez i udarac za moral nacije posle dve godine rata i desetine hiljada poginulih u njemu. Istovremeno ukrajinske snage se sa teškoćama bore protiv bolje opremljene i snažnije ruske vojske, u vreme kada je novi američki paket pomoći blokiran u Kongresu SAD.

Za sada ukrajinski zvaničnici kažu da se nisu suočili sa pritiskom od zapadnih saveznika da pregovaraju sa Rusijom.

Izjave Peskova usledile su posle jučerašnjih komentara ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojima je on ismejao najavljene ukrajinske mirovne pregovore koje Švajcarska priprema da organizuje u junu, upozoravajući da Moskva neće prihvatiti nikakve nametnute mirovne planove.

"Spremni smo za konstruktivan rad ali ne bismo prihvatili bilo kakve pokušaje da se nametne pozicija koja nije zasnovana na realnosti", rekao je Putin tokom sastanka sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi.

On je dodao da bi nacrt dokumenta iz Istanbula mogao da posluži kao osnova za pregovore.

Putin je više puta rekao da je poslao svoje snage u Ukrajinu u februaru 2022. godine da zaštiti ruske interese i spreči Ukrajinu da predstavlja veliku bezbednosnu pretnju Rusiji time što će se uključiti u NATO.

Kijev i njegovi saveznici osudili su rusku vojnu kampanju kao ničim izazvan čin agresije.

Putin je obećao da će proširiti teritorije koje je Moskva zauzela u Ukrajini uz tvrdnju da su ruske snage u prednosti posle neuspeha ukrajinske kontraofanzive, i da će Ukrajina i Zapad "pre ili kasnije" morati da prihvate dogovor prema uslovima Moskve.

(Beta, 04.12.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »