Dimitrijević (CRTA): Vlast ne nudi rešenja za glavne probleme izbornog procesa

Beta 15.04.2024

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević ocenio je da je osnovni utisak današnjeg odgovora Ane Brnabić na predloge opozicije od petka - neizvesnost i dodao da vlast ne nudi rešenja za ključne probleme izbornog procesa.

On je za TV N1 rekao da Crta već dugo govori o tome koliko je vremena potrebno da se počne sa realizacijom ODIHR preporuka, ali da sa jedne strane "nekako uvek proleti vreme i uvek bude kasno za suštinske promene", a sa druge strane sve ono što je predstavila Vlada Srbije kao dostignuća u realizaciji ODHIR preporuka - zaobilazi suštinu problema.

"To je pitanje biračkog spiska, odsustvo kažnjivosti za krivična dela koja su se desila u izbornom procesu, pritisci na birače, medijska neravnopravnost. Dakle svega drugog ima, ali nema pomaka ili predloga na ovim ključnim problemima i zbog toga vlada neizvesnost šta će se to desiti i da li ćemo krenuti u ozbiljnu realizaciju ODIHR preporuka", objasnio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, poverenje u sam proces rada na preporukama je dosta narušeno upravo zbog toga što taj proces nije bio transparentan.

"Nismo imali dovoljno informacija o tome šta radi radna grupa za realizaciju ODIHR preporuka, dokle se stiglo, kakvi su planovi i šta dalje", istakao je on i dodao da su građani i dalje u fazi čekanja šta će reći vlast.

Dimitrijević je dodao da se u ovako kratkom roku može osnovati komisija i napraviti plan rada za reviziju biračkog spsiak, a da se uporedo sa time dodatno unapredi i poveća transparenost samog biračkog spiska, što konkreno znači objavljivanje informacija o adresama i stanju biračkog spiska, po domaćinstvima.

Kako kaže Dimitrijević to znači da se utvrdi stanje broja birača po adresama i domaćinstvima kako bi svaki vlasnik stana mogao da vidi koliko ima prijavljenih birača u njegovoj nekretnini i da shodno tome bude u prilici da pokrene neki postupak, ako to stanje ne odgovara realnosti.

(Beta, 04.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »