Nataša Kandić: Ljudski život nije važan u sudskim postupcima

Beta pre 11 dana

 Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) izjavila je danas, nakon presude optuženima za ratne zločine na teritoriji opštine Peć, da ljudski život nije važan u sudskim postupcima. 

"Moj osećaj, posle 14 godina od početka suđenja za ubistvo civila u Ćuški, Zahaću, Ljubeniću i Pavljanu, je da ljudski život nije važan u sudskim postupcima", objavio je FHP izjavu Kandić. 

Bivši pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ) i komandant lokalnog teritorijalnog odreda Toplica Miladinović osuđen je danas pred Specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 20 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći. 

Njega je tužilaštvo teretilo da je naredio proterivanje albanskih civila i da je znao za ubistva i pljačke tokom iseljavanja. 

Predrag Vuković je osuđen na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić je dobio pet, dok su na po dve godine osuđeni Boban Bogićević i Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović. 

Sud je oslobodio optužbi Milana Ivanovića i Veljka Korićanina. 

Devetorici bivših pripadnika VJ sudilo se za ratne zločine počinjene u četiri metohijska sela u okolini Peći: Ćuški, Pavljanu, Zahaću i Ljubeniću u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca. 

Tužilac Bruno Vekarić je prethodno u završnoj reči zatražio kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanina i tri godine za Ivanovića. 

Odbrana je tražila da svi budu oslobođeni optužbi. 

Suđenje je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine. 

U međuvremenu su tri optužene osobe preminule, a dvojica su postala procesno nesposobna. 

O događajima u okolini Peći 1999. godine snimljeno je više dokumentarnih filmova u kojima je govorio jedan od bivših pripadnika teritorijalnog odreda Zoran Rašković.

(Beta, 04.24.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »