Siljanovska Davkova i zvanično postala predsednica Severne Makedonije

Beta pre 11 dana

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova dala je danas svečanu izjavu pred Sobranjem, čime je započela petogodišnji mandat.

Nakon što je dala svečanu izjavu, u kojoj je izbegla da izgovori puno ustavno ime države Severne Makdonija, već je rekla da će "štiti suverenitet Makedonije", Siljanovska Davkova je istakla da će biti predsednica svih građana, i da je vreme za jedinstvo.

"Biću predsednca i leve i desne strane (parlamenta). Biću predsednica svih građana. Neću praviti razlike niti po etničkoj, niti po verskoj, niti po bilo kojoj drugoj osnovi", rekla je nova predsednica Severne Makedonije, koja je veći deo govora posvetila pravima i borbi za jednakost žena.

Ceremonija primopredaje funkcije, uz najviše državne i vojne počasti, biće održana popodne u Kabinetu predsednika Severne Makedonije "Vila Vodno", posle čega će nova predsednica Siljanovska Davkova i dosadašnji šef države Stevo Pendarovski imati "tet a tet" susret.

Prva žena predsednica Severne Makedonije Siljanovska Davkova, rođena 11. maja 1953, a ubedljivo je pobedila na predsedničkim izborima održanim u dva kruga, 24. aprila i 8. maja.

Kandidatkinja konzervativne VMRO DPMNE osvojila je 561.000 ili 65,14 odsto glasova, a kandidat Socojaldemokratskog saveza Makedonije Stevo Pendarovski 251.899 ili 29,25 odsto glasova.

Univerzitetska profesorka u penziji (pf.ukim.edu.mk/penzionirani-profesori) i poslanica u poslednjem sazivu Sobranja (sobranie.mk/detali-na-pratenik.nspx?param=00d7db41-4a4c-411f-ab55-3549071efa70&roleId=1) postala je šesti lider Severne Makedonije od osamostaljenja zemlje.

Siljanovska-Davkova bila kandidat VMRO-DPMNE i na predsedničkim izborima 2019. godine, ali je tada izgubila od Steve Pendarovskog, koji bio zajednički kandndat SDSM i albanske partije DUI.

(Beta, 05.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »