Preminuo američki saksofonista Dejvid Sanborn

Beta pre 14 dana

Američki saksofonista Dejvid Sanborn (David), čiji se uticaj proširio daleko izvan sveta džeza zahvaljujući saradnji sa Dejvidom Bouvijem (David Bowie), Stivijem Vonderom (Stevie Wonder) i Brusom Springstinom (Bruce Springsteen), preminuo je u 78. godini od raka, saopšteno je danas.

Muzičar je "preminuo u nedelju popodne, 12. maja, posle duge borbe sa rakom prostate", a od toga je bolovao od 2018. godine, navodi se u poruci objavljenoj na njegovoj Fejsbuk stranici.

Bio je poznat kao veliko ime u džezu, ali i kao umetnik koji se ne može svrstati u jedan muzički pravac, jer se okušao u beskonačnoj raznolikosti muzičkih žanrova: džez fjužn, latino džez, disko, fank, pop, rok, soul i bluz.

Za šest decenija plodne karijere, objavio je 25 albuma i osvojio šest američkih muzičkih nagrada Gremi (Grammy).

Njegove izvanredne tehničke sposobnosti omogućile su mu da sarađuje sa velikanima muzike. Svirao je nezaboravan solo za pesmu "Young Americans" Dejvida Bouvija, pojavljuje se na albumu "Talking Book" Stivija Vondera, i u "Born to Run" Brusa Springstina.

Sanborn je takođe pratio i britanski rok bend "Rolingstons" (The Rolling Stones), a pojavio se na stejdžu i na legendarnom festivalu u Vudstoku 1969. godine sa Baterfild bluz bendom (Butterfield Blues Band).

Sakosfonista je bio rođen u Tampi u Floridi 1945. godine, odrastao je u Misuriju, na jugu SAD.

Bolujući od poliomelitisa, bolesti koja pogađa nervni sistem i izaziva paralizu, u detinjstvu je počeo da svira saksofon po savetu lekara, kako bi ojačao kapacitet pluća.

Uprkos dijagnozi raka 2018, nastavio je da svira i planirao je koncerte za sledeću godinu.

(Beta, 05.14.2024)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »