Radomir Diklić novi predsednik Evropskog pokreta u Srbiji

Beta pre 21 dana

Direktor novinske agencije Beta Radomir Diklić izabran je danas u Beogradu za predsednika Evropskog pokreta u Srbiji. Diklić, bivši ambasador u Francuskoj i Belgiji i jedan od osnivača agencije Beta, jednoglasno je izabran za predsednika EPuS-a na izbornoj skupštini te nevladine organizacije u Kući ljudskih prava.

Na funkciji će zameniti dosadašnju predsednicu Jelicu Milić. Diklić je izjavio posle glasanja da je "ceo život kao novinar pratio različite predsednike, od predsednika pčelarskih udruženja do predsednika držve." "Nisam ni pomišljao da ću postati ni manje ni više nego predsednik Evropskog pokreta u Srbiji", rekao je Diklić i dodao da će "kao ubeđeni evropejac podsticati evropske ideje u Srbiji, kako bi se svest o pripadnosti Srbije Evropi što više širila". Potrebno je da "ideja o Srbiji u Evropi ojača, da to prihvati većina građana naše zemlje. Možda to sada zvuči kao utopija, sanak pusti, ali samo su vizionari pokretali ovaj svet. Verujem da je to moguće uprkos rastu retrogradnih antievropskih elemenata", rekao je Diklić. Evropski pokret u Srbiji je danas takođe objavio da je programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović dobitnica priznanja "Doprinos godine Evropi" za 2023. godinu.

Govornici su je opisali kao "neustrašivog borca protiv autoritarnosti", a Todorović je u govoru zahvalnosti istakla da priznanje koje je danas dobila pripada i svim mladim ljudima sa kojima je radila i razgovarala. Sofija Todorović je pravnica, radila je u Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN), a direktorka Inicijative mladih za ljudska prava postala je 2022. godine.

(Beta, 05.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »