Selaković predstavio buduće objekte kulture i muzeje na Savskom trgu

Beta pre 14 dana

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je danas da će za dva do tri meseca početi radovi na nekadašnjoj Železničkoj stanici na Savskom trgu u Beogradu, koja će biti pretvorena u Istorijski muzej Srbije.

"Ovo je danas jedan od najlepših trgova u Beogradu. Njega krasi ova zgrada stare Železničke stanice iz 1884. godine, u kojoj ćemo u narednim mesecima, dakle, ne u narednim godinama, nego narednih dva do tri meseca već, imati jedno veliko gradilište Istorijskog muzeja Srbije", rekao je Selaković, a prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

On je na Savskom trgu, tokom predstavljanja projekata koji će biti realizovani u okviru specijalizovane međunarodne izložbe "Ekspo 2027", naveo i da će biti obnovljena nekadašnja Pošta broj 2, arhitekte Momira Korunovića, koja će dobiti stari izgled.{image2}

"To će biti jedna od najlepših fasada u našem gradu, ali nije fasada zbog fasade važna, u toj zgradi će biti Dečji muzej. Prvi put imaćemo Dečji muzej, po ugledu na 'Zum' (Zoom) muzej u Beču, koji treba da bude inkubator da od naše dece stvori buduće ljubitelje i poslanike kulture, buduće umetnike i kulturne radnike", dodao je Selaković.

Najavio je da će u okviru tog muzeja biti i dve pozorišne scene, kao i da će Muzej grada Beograda "napokon imati svoj dom" i da će po kvadraturi biti najveći muzej u Srbiji.

Dodao je i da će niz Savsku ulicu, u zgradi bivšeg "Jugošpeda" ili Fabrike hartije "Milana Vape", biti novi muzej Nikole Tesle, navodeći da će se ceo taj deo grada nazvati "muzejska ili kulturna četvrt". {image3}

Sa druge strane Save, kako je dodao, gradiće se Prirodnjački muzej, ustanova sa više od dva miliona eksponata u svom depou, koja baštini tradiciju dugu 130 godina.

"Ono što mogu sa punim pravom i legitimitetom da tvrdim - ovo je zlatno doba ne samo srpske ekonomije, ne samo srpskih javnih finansija, nego posle ekonomske, finansijske obnove naše zemlje, sledi i ozbiljna duhovna, kulturna, umetnička obnova Srbije, a ona upravo počinje ovim velikim projektima u našem glavnom gradu Beogradu, koji su usmereni ljudima", naveo je ministar.

(Beta, 05.18.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »