Šmit: Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda i RS

Beta pre 23 dana

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pozdravio rezoluciju o uvođenju 11. jula kao Međunarodnog dana promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, izglasanu u četvrtak u UN, i ukazao da ona nije usmerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

"Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst je pogrešan i zlonameran" - prenela je njegova sližba OHR.

Po njegovim rečima, odluka o donošenju rezolucije "naglašava značaj priznavanja i odavanja pošte žrtvama tragičnih događaja koji su se odigrali u julu 1995. godine u i oko Srebrenice".

Ocenio je da rezoluciju treba posmatrati "kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživelih i sećanja na one koji su ubijeni".

"Od najvećeg je značaja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumevanja, umesto da se iskorišćava za uske političke ciljeve" - smatra Šmit.

Visoki predstavnik je sve relevantne faktore u BIH pozvao da "udruže snage da se izgradi poverenje kao osnova za trajan mir, prosperitet i razvoj BiH, kao dela evropske porodice".

(Beta, 05.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »