Ukrajina dobija od Španije rakete za odbranu od dorađenih sovjetskih bombi

Beta pre 29 dana

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas u Španiji obezbedio dodatne rakete protiv-vazduhoplovne odbrane za pomoć u borbi sa oko 3.000 dorađenih bombi koje Rusija svakog meseca baca na Ukrajinu gde je rat ušao u treću godinu.

Međutim, Ukrajini je i dalje hitno potrebno još sedam američkih sistema protiv-vazduhoplovne odbrane "Patriot" da bi sprečila Rusiju da električnu mrežu, civilne oblasti i vojne ciljeve gađa razornim "krilatim bombama" koje izazivaju veliko razaranje, rekao je Zelenski.

"Da imamo te moderne sisteme 'Patriot', (ruski) avioni ne bi mogli da dolete dovoljno blizu da bace (krilate) bombe na civilno stanovništvo i vojsku", rekao je Zelenski novinarima u španskoj prestonici.

"Krilate bombe" koje se, nalik jedrilicama, dugo spuštaju ka tlujesu , prilagođene teške bombe iz sovjetskog doba, opremljene preciznim sistemima za navođenje i puštene iz aviona daleko izvan dometa protiv-vazduhoplovne odbrane. Te bombe teže više od tone razbijaju mete u paramparčad, ostavljajući ogromne kratere.

Dva sistema "Patriot" su potrebna samo za zaštitu severoistočne oblasti Harkova, gde su snage Kremlja 10. maja pokrenule prekograničnu ofanzivu zbog koje su ukrajinske trupe potresene, rekao je Zelenski.

Broj poginulih u napadu u subotu jedne takve bombe na trgovački centar u Harkovu je porastao na 18, rekao je u ponedeljak regionalni guverner Oleh Sinjehubov, a pet osoba je nestalo.

Ruska ofanziva u Harkovskoj oblasti je dodatno opteretila već iscrpljenu vojsku Ukrajine, koja se poslednjih meseci bori protiv intenzivnog prodora Rusije dublje u delimično okupiranu istočnu oblast Donjecka.

Zelenski je u nedelju rekao da se ruska vojska okuplja na drugoj tački u Rusiji, dalje na severu, ali blizu linije fronta ukupno dugačkog 1.000 kilometara, s ciljem da razvuče osiromašenu ukrajinsku vojsku i razbije njen otpor u toj oblasti.

Zelenski i španski premijer Pedro Sančes su potpisali bilateralni sporazum kojim se dodeljuje milijardu evra vojne pomoći Ukrajini ove godine i petmilijardi evra do 2027.

"Posle više od dve godine (rata) agresija Rusije se nastavlja i zato je više nego ikada potrebno da udvostručimo podršku" - rekao je Sančes na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Patriot" je vođeni raketni sistem zemlja-vazduh koji je prvi put korišćen 1980-ih i može da pogađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa. To je skupo, ali je efikasno i traženo sredstvo širom sveta.

Evropske zemlje oklevaju da pošalju sisteme "Patriot" u Ukrajinu, strahujući da bi im mogli zatrebati.

Španski kralj Felipe Šesti je danas dočekao Zelenskog na prestoničkom aerodromu Barahas. Zelenski u utorak putuje u susedni Portugal.

Zelenski je trebalo da poseti Španiju ranije ovog meseca, ali je odložio sva svoja putovanja u inostranstvo jer je Rusija pokrenula ofanzivu u oblasti Harkova.

Ukrajina je u više navrata pokušavala da napadne dronovima iza ruskih linija, iako se ruski odgovor na to poboljšao poslednjih meseci.

Ukrajinski dron velikog dometa je postavio novi rekord po dužini leta napavši prošle noći radar za rano upozoravanje u ruskom gradu Orsku, 1.800 kilometara od ukrajinske granice - tvrde ukrajinski zvaničnici.

Tu operaciju je izvela ukrajinska vojna obaveštajna služba, GUR, rekao je obaveštajni zvaničnik agenciji Asošiejted pres pod uslovom da ostane anoniman. Prethodni ukrajinski rekord dugog dometa bio je 1.500 kilometara kada je dron pogodio u rafineriju nafte u ruskom Baškortostanu 9. maja.

Nije bilo moguće odmah potvrditi ni jednu od tih tvrdnji.

Procena zapadnih obaveštajnih službi ukazuje da je splasnula ruska ofanziva na Harkov.

"Severni front Harkova se verovatno stabilizovao, a ruska teritorijalna kontrola je fragmentirana i nije spojena" -  saopštilo je u nedelju britansko Ministarstvo odbrane. "Dobici Rusije na toj osovini biće ograničeni u narednoj sedmici, pošto je ukrajinski otpor obuzdao početni zamah Rusije" - rečeno je dalje.

To je u skladu sa tvrdnjom Zelenskog prošlog petka da su ukrajinske snage obezbedile "borbenu kontrolu" nad područjima gde su ruske trupe ušle u oblast Harkova.

Taj napad koji se odvija kako se vreme poboljšava, za vojsku Ukrajine je najveća proba još od ruske invazije u punom obimu u februaru 2022. Spore isporuke podrške zapadnih partnera, posebno dugo odlaganje američke vojne pomoći, ostavile su Ukrajinu na milost i nemilost ruske armije i vazduhoplovstva, znatno većih od njenih.

(Beta, 05.27.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »