BBC vesti na srpskom

Šta Trampova presuda znači za izbore

Ova istorijska krivična presuda mogla bi da se pokaže drugačijom, naročito ako Trampove žalbe budu odbijene i on se suoči sa mogućnošću služenja zatvorske kazne.

BBC News pre 26 dana  |  Entoni Zurčer - Dopisnik iz
Donald Tramp je zasnovao kampanju na tvrdnji o nefer suđenju
Getty Images
Donald Tramp je zasnovao kampanju na tvrdnji o nefer suđenju

Krivična presuda Donaldu Trampu predstavlja zapanjujuću zbirku istorijskih rekorda.

On je prvi bivši ili aktuelni američki predsednik koji je proglašen krivim za neki zločin, ali i prvi budući kandidat velike stranke koji je postao i osuđeni prestupnik.

Iako Tramp planira da uloži žalbu na suđenju zbog isplate za ćutanje i iščekuje izricanje kazne 11. jula koja bi u teoriji mogla da se svede na zatvorsku ili pozamašnu novčanu kaznu, nije prerano da se odvažu političke posledice.

To će, međutim, biti veoma teško, imajući u vidu da se ovo nije desilo nikad pre.

„Često se pozivamo na istoriju da bismo pronašli bilo kakav nagoveštaj onoga što će se dogoditi.

„Ali u istoriji ne postoji ništa što je ni izbliza slično ovome", kaže Džefri Engel, direktor Centra za predsedničku istoriju na Južnom metodističkom univerzitetu.

Tramp je ranije ove godine obezbedio zvaničnu republikansku predsedničku nominaciju i trebalo bi da bude krunisan na partijskoj konvenciji svega nekoliko dana posle izricanja kazne.

Ankete ukazuju na to da se nalazi u statističkoj mrtvoj trci sa predsednikom Džoom Bajdenom i da ima neznatnu prednost u mnogim ključnim kolebljivim državama koje će prelomiti izbore.

Ali te ankete takođe pružaju dokaze da bi ova presuda to mogla da promeni.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


U izlaznim anketama tokom republikanskih predizbora ove zime, dvocifreni procenat glasača rekao je da verovatno ne bi glasao za bivšeg predsednika ako bi bio osuđen za krivično delo.

U aprilskoj anketi koju su sproveli Ipsos i ABC njuz, pokazalo se da bi 16 odsto onih koji podržavaju Trampa preispitali podršku u takvoj situaciji.

To su, međutim, bile hipotetičke presude.

I u to vreme on se suočavao sa četiri krivične optužnice, među njima i optužbama za navodnu zaveru da obori rezultate predsedničkih izbora iz 2020. godine i za njegovo rukovanje poverljivim dokumentima nakon što je izašao iz Bele kuće.

Sada ti glasači mogu da donesu sud na osnovu prave presude.

„Prava presuda će biti 5. novembra, a izreći će je narod", izjavio je Tramp svega nekoliko trenutaka nakon što je napustio sudnicu.

Dag Šoen, anketar koji je radio sa demokratskim predsednikom Bilom Klintonom i nezavisnim njujorškim gradonačelnikom Majklom Blumbergom, kaže da bi američki glasači tada mogli biti manje izričiti u vezi sa suđenjem zbog isplate za ćutanje, jer se ono odnosi na događaje koji su se desili pre osam godina.



„Iako nije sjajno biti osuđen za zločin, ono o čemu će glasači razmišljati u novembru je inflacija, južna granica, nadmetanje sa Kinom i Rusijom, i novac koji se troši na Izrael i Ukrajinu", rekao je on.

BBC-jev novinar na sudu opisuje šta je Tramp radio nakon što je proglašen krivim

Čak i mali pad podrške Trampu, međutim, mogao bi da bude dovoljan da bude presudan u onoj vrsti tesne trke kakvi bi ovi predsednički izbori mogli da postanu.

Ako bi nekoliko hiljada glasača koji bi inače podržali bivšeg predsednika ostalo kod kuće u ključnoj državi kao što su Viskonsin ili Pensilvanija, to bi moglo da bude odlučujuće.

„Mislim da će ovo imati posledice i da će mu naškoditi kao kandidatu", kaže Arijel Hil-Dejvis, suosnivačica Republikanskih žena za napredak, grupe koja radi na tome da distancira partiju od Trampa.

Ona kaže da su mlađi glasači i oni sa univerzitetskim obrazovanjem koji žive u predgrađima zabrinuti Trampovim ponašanjem i njegovim pristupom vladanju.

„Ti glasači zaista oklevaju da podrže Republikansku stranku sa Donaldom Trampom na čelu.

„Odluka da bude proglašen krivim samo će dodatno da pojača tu zabrinutost", kaže ona.

Ali vodeći republikanci, od kojih su mnogi prisustvovali suđenju u znak podrške partijskom kandidatu, brže-bolje su stali uz njega.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson ovo je nazvao sramotnim danom u američkoj istoriji.

„Ovo je bila čista politička odluka, a ne pravna", kazao je.

Eksperti i protivnici već osam godina predviđaju Trampov neizbežni politički sunovrat, samo da bi bili opovrgnuti u realnosti.

Njegovu predsedničku kampanju 2016. godine obeležili su skandali koji bi uništili svakog drugog običnog političara, među njima Trampov snimljeni razgovor u emisiji o Holivudu u kojem govori o grubom pipkanju žena a koji je pomenut više puta tokom ovog suđenja.

Trampova partija je uglavnom bila uz njega tokom dva impičmenta i haotične završnice mandata, kada je rulja njegovih pristalica nagrnula na Kapitol.

Sve to nije sprečilo bivšeg predsednika da se upusti u politički povratak koji ga je doveo u situaciju da se vrati u Belu kuću u novembru.

„Postalo je u ovom trenutku aksiomatično, ali neprekinuta podrška Trampu, uprkos onoj vrsti skandala koji bi potopio bukvalno bilo kog drugog prethodnog kandidata u američkoj istoriji, zaista je zapanjujuća", kaže Engel.

Ova istorijska krivična presuda mogla bi da se pokaže drugačijom - naročito ako Trampove žalbe budu odbijene i on se suoči sa mogućnošću služenja zatvorske kazne.

Ili će to samo biti najnoviji u dugom nizu naizgled štetnih događaja koji su, iz ove vizure, bili samo džombe na Trampovom putu do vlasti.

Alan Lihtman, profesor sa Američkog univerziteta, sastavio je politički model koji je uspešno predvideo pobednika svake predsedničke trke od 1984. godine.

On, međutim, priznaje da bi Trampova krivična presuda mogla da bude ona vrsta „kataklizmičnog i neprikosnovenog" obrta koji zbunjuje model i menja pravac istorije.

„Istorijski udžbenici će zabeležiti ovo kao istinski izuzetan, neprikosnoveni događaj, ali će mnogo toga zavisiti od onoga što će se dešavati posle", kaže on.

Konačni sud o važnosti Trampove presude poteći će od glasača u novembru.

Ako bivši predsednik bude bio poražen, njegova presuda će se najverovatnije doživljavati kao glavni razlog za to.

Ako bude pobedio, to bi mogla da postane samo fusnota u Trampovoj burnoj ali značajnoj političkoj karijeri.

„Istoriju pišu pobednici, kao što svi znamo", kaže Engel.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.01.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Šta Trampova presuda znači za izbore

Šta Trampova presuda znači za izbore

Južne vesti pre 26 dana
Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »