BBC vesti na srpskom

Fudbal: Mbape potpisao ugovor sa Real Madridom

Slavni fudbaler se seli u Španiju posle 1. jula, kada otpočne prelazni period.

BBC News pre 26 dana
mbape
Getty Images
Kilijan Mbape

Nije prošao ni dan od nove, 15. titule prvaka Evrope u bogatoj riznici Real Madrida, a za navijače jednog od najvećih klubova na svetu stigla je potvrda koju su dugo čekali.

Kilijan Mbape, jedan od najboljih fudbalera sveta, i zvanično postaje igrač Real Madrida od 30. juna, kada mu ističe ugovor sa dosadašnjim klubom Pari Sen Žermenom (PSŽ).

Novi prvak Evrope dovodi francuskog krilnog napadača bez isplate obeštećenja.

Mbape je još u februaru usmeno dogovorio prelazak u Real Madrid, a u maju je objavio da napušta PSŽ sa kojim je ove sezone osvojio titulu prvaka Francuske, ali je ispao u polufinalu evropske Lige šampiona.

Očekuje se da će Real Madrid ozvaničiti transfer sledeće nedelje, kada će i predstaviti napadača na stadionu Santjago Bernabeu.

Mbape, koji je sa reprezentacijom Francuske osvojio Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, rekordni je strelac PSŽ-a sa 256 golova u 306 utamica.

U PSŽ je došao iz Monaka 2017. godine.

Kada ga je prvi put video kako igra, francuski trener Arsen Venger je za Kilijana Mbapea rekao: „Ljudi, imamo novog Pelea".

Mislio je na jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena, Brazilca Pelea.

Iako ima tek 25 godina, Mbape je već igrao na dva svetska prvenstva, a sav raskoš je pokazao na Mundijalu u Kataru 2022. godine.

Postigao je tri gola za Francusku u finalu, ali ipak to nije bilo dovoljno da spreči Argentinu sa Lionelom Mesijem da podigne pehar posle penal-serije.

Mbape je kao 19-godišnjak proglašen je za najboljeg mladog igrača na Mundijalu u Rusiji 2018. gde je takođe postao tek drugi tinejdžer koji je postigao gol u finalu Svetskog prvenstva, posle Pelea 1958. godine.

Dosadašnji napadač Pari Sen Žermena osvojio je sedam titula u francuskoj ligi, prvu sa Monakom, potom šest sa pariskim klubom, tri Kupa Francuske i dva Liga kupa Francuske.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Mbape je sa Real Madridom dogovorio saradnju do 2029. godine, a doneće mu 15 miliona evra po sezoni, plus 150 miliona evra bonusa, koji će biti isplaćen u narednih pet godina.

Francuz će dobiti priliku da igra uz Luku Modrića, a očekuje se da hrvatski fudbaler potpiše novi ugovor sa Realom na godinu dana.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.02.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Gotovo: Mbape u Realu!

Gotovo: Mbape u Realu!

Sportski žurnal pre 26 dana
Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »