Kineske kompanije na samitu o veštačkoj inteligenciji u Ženevi

Beta pre 21 dana

Kineske kompanije su bile u centru pažnje na Svetskom samitu o veštačkoj inteligenciji (AI) 2024. u Ženevi na kojem je, kako prenosi Sinhua, Alibaba DAMO akademijae predstavila AI rešenja za rano otkrivanje raka, dok je kineska telekom kompanija ZTE predstavila svoja sveobuhvatna AI rešenja za industrijske aplikacije.

Samit se saziva zajedno sa švajcarskom vladom, a organizuje ga Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija (UN), u partnerstvu sa 40 drugih agencija UN.

Sa ciljem da se AI unapredi za različite prioritete globalnog razvoja, uključujući zdravlje, klimu, rodnu ravnopravnost, inkluzivni prosperitet i održivu infrastrukturu, samit je okupio preko 2.500 učesnika iz čitavog sveta, uključujući vladine zvaničnike, stručnjake i lidere u industriji.

U užurbanoj izložbenoj sali, štandovi kineskih kompanija bili su prepuni posetilaca. Alibaba DAMO akademija je predstavila AI rešenja za rano otkrivanje raka, dok je kineska telekom kompanija ZTE predstavila svoja sveobuhvatna AI rešenja za industrijske aplikacije.

{image2:Foto: Robot-umetnik Ai-Da crta na Sajmu veštačke inteligencije (AI) za dobar globalni samit 2024. u Ženevi (Sinhua/Lian Ii)}

Hiperljuštural (Hypershell), kineski startup specijalizovan za egzoskelete, privukao je brojnu publiku svojim planinskim egzoskeletom kojikoristi samorazvijeni AI MotionEngine (tehnologija ili softverski sistem koji se koristi za praćenje i analizu pokreta) sa 14 senzora. Tehnologija optimizuje algoritme upravljanja na osnovu podataka o kretanju korisnika, poboljšavajući njihove aktivnosti na otvorenom.

Sara Cela, šefica odeljenja za strateška partnerstva u Tirani u Albaniji, bila je zadivljena proizvodom kao ljubitelj planinarenja. "Nisam videla nešto slično" rekla je ona i dodala da bi oprema mogla da pomogne ljudima koji idu u avanture u prirodi.

Razmšljajući o prisustvu brojnih kineskih brendova na samitu, Cela jeprimetila da se "Kina brzo razvija u oblasti veštačke inteligencije” i dodala da "ima značajan potencijal za unapređenje tehnologije“.

Luo Jonggang, glavni inženjer AI Lab-a u automobilskoj kompaniji Čangan u Čongćingu, rekao je za Sinhua da je njegovu kompaniju pozvala ITU da učestvuje u radionici kako bi podelila svoja iskustva u korišćenju AI tehnologije za poboljšanje autonomne bezbednosti vožnje,

{image3:Foto: Učesnici komuniciraju sa robotom za društvenu brigu na Globalnom samitu o veštačkoj inteligenciji (AI) 2024. u Ženevi (Sinhua/Lian Ji)}

"Kineska električna vozila i tehnologije autonomne vožnje bile su među vodećim grupama u svetu i zato su naši izveštaji privukli veliku pažnju", rekao je.

U video obraćanju na događaju, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da veštačka inteligencij< "menja pravila igre“ u postizanju ciljeva održivog razvoja UN.

On je naglasio ulogu veštačke inteligencije u unapređenju obrazovanja i zdravstvene zaštite u udaljenim oblastima, povećanju prinosa useva i ponudi sistema ranog upozoravanja na prirodne katastrofe.

Međutim, on je takođe naglasio da transformacija potencijala veštačke inteligenicje u stvarnost zahteva da AI smanji pristrasnost, dezinformacije i bezbednosne pretnje, umesto da ih pogorša.

"Potrebna nam je globalna koordinacija da bismo izgradili bezbednu i inkluzivnu veštačku inteligenciju koja je dostupna svima", rekao je on.

U međuvremenu, generalna sekretarka ITU DorinBogdan-Martin (Doreen Bogdan-Martin) pozvala jeu uvodnom obraćanju na jedinstveni okvir za AI standarde koji odražavaju različite perspektive i mogućnosti razvijača standarda širom sveta.

"Postoji jasno prepoznavanje važnosti i maksimiziranja koristi od AI, a istovremeno i upravljanja ovim rizicima", napomenula je ona.

Uoči samita održan je poseban događaj pod nazivom Dan upravljanja veštačkom inteligencijom, koji je okupio vladine lidere i globalnu AI zajednicu kako bi se usredsredili na prelazak sa principa na primenu bolje AI regulative.

{image4:Foto: Učesnik posećuje izložbeni štand kompanije Čajna mobajl (China Mobile) na Sajmu veštačke inteligencije (AI) za dobar globalni samit 2024. u Ženevi (Sinhua/Lian Ji)}

(Beta, 06.06.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »