Šuvaković potvrdio: Orlović izabran za dekana FPN

Beta pre 20 dana

Profesor Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu Slaviša Orlović ipak je danas izabran za dekana tog fakulteta, potvrdio je za Insajder Uroš Šuvaković, član Saveta Fakulteta.

Rekao je da nije bilo ponovnog glasanja, već je zbog ostavki koje je prethodno podnelo petoro od ukuono 27 članova Saveta, odlučeno da je 13 glasova dovoljno za izbor Orlovića. Na današnjoj sednici Saveta je bilo 16 članova tog tela.

Prethodno je još aktuelni dekan Dragan Simić izjavio posle glasanja članova Saveta fakulteta da Slaviša Orlović nije izglasan za novog dekana jer je, od 27 članova zvaničnog Saveta tog fakulteta, za Orlovića glasalo 13.

Po Statutu Fakulteta, bilo je potrebno da za Orlovića glasa najmanje 14 članova saveta.

Takođe po Statutu, to bi značilo Orlović ne može ponovo da se kandiduje.

Maja Gojković koja je predstavnice države u Savetu, tražila je da se većina određuje u odnosu na broj članova Saveta prisutnih u sali, međutim i dekan Simić je ukazao da Statut fakulteta to ne predviđa.

Profesor Dušan Vučićević, predsednik Saveta FPN podneo je ostavku u četvrtak, 6. juna, a potom je još petoro profesora podnelo ostavke u Savetu fakulteta: Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević , Filip Ejdus, Marko Veković i predsedavajuća Saveta Jelena Lončar.

Grupa studenata je najavila blokadu fakulteta ukoliko izbor Orlovića bude ozvaničen.

Sednici Saveta je prethodio protest studenata tog fakulteta koji su protiv izbora Orlovića za dekana jer se on dovodi u vezu sa navodnim seksualnim zlostavljanjem studentkinja.

Odlazeći dekan Dragan Simić kome uskoro ističe mandat, kazao je na protestu studenata da je Fakultet obavezan da na isti način i bez ikakve poštede za bilo koga štiti sve studente, a na prvom mestu studentkinje, kao i sve zaposlene.

"Tužan je povod što se danas ovako nalazimo ovde i što naš fakultet biva na ovakav način u centru pažnje. Ali zaista delim svu vašu zabrinutost zbog toga što se pojavilo u medijima ovih dana u vezi s predloženim kandidatom (Orlovićem) za dekana FPN" - rekao je on i dodao da na zakonit način i u skladu s pravilima treba istražiti napise medija o tome.

Studenti FPN najavili blokadu ukoliko Orlović bude dekan, dali rok tri dana

Nekoliko desetina studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beoghradu okupilo se danas u zgradi tog fakulteta u znak protesta zbog mogućeg izbora profesora Slaviše Orlovića za dekana, iako u prvom krugu glasanja on nije dobio dovoljan broj glasova.

Studentnkinja FPN Emilija Milenković je rekla za agenciju Beta da su studenti Savetu FPN dali rok od tri dana, i ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana FPN bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.

"Nakon završetka sednice Saveta, članovi Saveta nisu hteli da kažu studentima zvaničnu odluku. Jedna članica Saveta rekla je da je ipak Slaviša Orlović izglasan za dekana i ta odluka je protivpravna s obzirom na to da je prekršen statut fakulteta. Studenti će, ukoliko se ova odluka potvrdi, stupati u blokadu celog fakulteta. Pozivamo naučno nastavni kadar da nam se pridruži u ovoj blokadi", rekla je Milenković.

Dodala je da im je dosadašnji dekan FPN Dragan Simić ranije danas rekao da Orlović ne može postati dekan i da studenti veruju Simiću, a ne Savetu koji krši procedure.

"Ne želimo dekana za koga postoje svedočenja da je seksualno zlostavljao studentkinje", rekla je Milenković za agenciju Beta.

 

N1: Orlović nije izabran za dekana FPN

Profesor Slaviša Orlović nije danas izabran za dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Od 27 članova Saveta tog fakulteta, za Orlovića glasalo 13 - rekao je aktuelni dekan FPN Dragan Simić, prenosi N1.

Na današnjoj sednici Saveta je učestvovalo 16 članova tog tela, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića za dekana, a tri glasa su bila nevažeća.

Članica Saveta Maja Gojković koja je predstavnice države u tom telu, tražila je da se većina određuje u odnosu na broj članova Saveta prisutnih u sali, međutim i dekan Simić i studenti su istakli da Statut fakulteta to ne predviđa.

Simić je rekao da Statut tog fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta - 14 glasova.

Pre sednice je petoro profesora podnelo ostavke na mesto člana Saveta fakulteta, a jedan u četvrtak, tako da njih šestoro nije učestvovalo u glasanju o izboru Orlovića za dekana.

Dekan Simić je kazao da kandidat za dekana koji nije prošao u glasanju, ne može da se ponovo kandiduje.

(Beta, 06.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »