Pariz: Makron i Bajden iskazali jedinstvo o transatlantskim pitanjima

Beta pre 13 dana

Predsednici SAD i Francuske, Džozef Bajden (Joseph Biden) i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) iskazali su danas u Parizu jedinstvo o transatlantskim pitanjima, od rata u Ukrajini do mogućeg povratka na vlast Donalda Trampa (Trump).

Od prolaska avenijom Jelisejskih polja u pratnji 140 konja i 38 pripadnika Republikanske garde na motorima, do banketa u predsedničkoj palati, Bajdenova državna poseta, imala je izgleda za cilj da pre svega pokaže prijateljstvo dve zemlje.

Pre državne večere, održane su zdravice dvojice lidera.

"Francuska i SAD  su zajedno, danas i zauvek", rekao je Bajden.

"Saveznici jesmo i saveznici ćemo ostati", rekao je Makron.

Na večeri su bili i pevač Farel Vilijams (Pharell Williams) u farmerkama i kaubojskom šeširu, glumice Salma Hajek (Hayek) i Berenis Bežo (Berenice Bejo) i francuski astronaut Toma Peske (Thomas Pesquet).

Makron je tokom dana pohvalio "jasnoću i lojalnost partnera koji voli i poštuje Evropljane", što su neki mediji protumačili kao indirektnu kritiku na račun Trampa.

Bivši američki predsednik redovno preti da više neće učestvovati u zaštiti Evropljana od Rusije, u okviru NATO, ako bude ponovo izabran za predsednika  u novembru.

Od napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra, američki predsednik je najveći pristalica ofanzive Izraela na Gazu. Francuska se s druge strane ograđuje od načina na koji izraelska vojska vodi svoje operacije.

I u Ukrajini postoje nijanse. Vašington pazi da ne sledi sve predloge francuskog predsednika, na primer o mogućem slanju vojnih instruktora na ukrajinsko tlo.

Bajden, koji je u sredu stigao u Pariz, učestvovao je u četvrtak na obeležavanju 80 godina od iskrcavanja u Normandiji, u Drugom svetskom ratu. Bajden će sutra, pre povratka u SAD, obići američko groblje.

(Beta, 06.08.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »