Plenković zadovoljan rezultatima izbora za EP

Beta pre 9 dana

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izrazio je večeras zadovoljstvo rezultatima izbora za Evropski parlament (EP) na kojima je njegova stranka osvojila šest od ukupno 12 hrvatskih mandata.

"Lepo je drugi put u mesec i po dana dočekati ovako velebnu pobedu HDZ-a i na ovim izborima za EP osvojiti čak šest mandata, što je pola od hrvatskih 12 mandata", rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ praćen uzvicima "Pobeda, pobeda".On je podsetio da je HDZ osvojio dva mandata više nego na poslednjim izborima za EP 2019, ocenivši da su to dva mandata više i za Evropsku narodnu partiju.

"To je i evropska pobeda koju smo večeras ostvarili", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na slabu izlaznost građana Hrvatske na izbore za EP, svega oko 21 odsto, Plenković je kazao da je "očito došlo do zasićenja posle nedavnih izbora za Sabor", ali da su ovi izbori bili prilika da građani kažu šta misle o hrvatskoj evropskoj politici, strankama i programima.

"Imamo puno posla, od sutra krećemo dalje i s radom vlade i sabora, daćemo veliku podršku celoj našoj porodici da i Evropska komisija i nove institucije budu takve da Hrvatska bude upravo onakva kako smo rekli u našem programu, snažna i važna, uticajna", zaključio je Plenković.

Državna izborna komisija objavila je večeras na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasova da je HDZ osvojio 34,6 odsto glasova ili šest mandata, a lista opozicione Socijaldemokratske partije 25,96 odsto ili četiri mandata.

Po jedan mandat osvojili su desničarski Domovinski pokret, koji je deo Plenkovićeve vlade i zeleno-leva stranka Možemo.

DP je osvojio 8,82 odsto glasova, a Možemo 5,92 odsto.

Izbore za EP obeležila je izrazito slaba izlaznost svega nešto više od 21 odsto ili oko 751.000 birača od njih 3, 7 miliona.

(Beta, 06.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »