BBC vesti na srpskom

Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024: Koje bi još rekorde mogao da obori Kristijano Ronaldo

Već je vlasnik mnogih rekorda koje će u budućnosti teško neko moći da obori. Ali ima i nekih brojki kojima teži.

BBC News pre 4 dana
kristijano ronaldo
BBC

Kristijano Ronaldo će u 39. godini pokušati da pomogne Portugalu da ponovo postane evropski šampion - na verovatno poslednjem velikom turniru u njegovoj neverovatnoj karijeri.

Ronaldo je sa Portugalom osvojio Evropsko prvenstvo 2016. i odigrao je ključnu ulogu u kvalifikacijama za Euro u Nemačkoj.

U kvalifikacijama je ekipa Roberta Martineza pobedila u svih 10 njihovih mečeva.

BBC Sport je analizirao Ronaldovu sjajnu karijeru na evropskim prvenstvima i koje sve rekorde drži.

Ali i one koje bi mogao da obori u Nemačkoj u naredne četiri nedelje.


Pripremili smo kompletan raspored svih utakmica na Evropskom prvenstvu koji možete da preuzmete i odštampate saOVOG LINKA.


Rekordi koje je već postavio

Ronaldo je debitovao na Evropskom prvenstvu 2004., kada je imao 19 godina, i može da postavi rekord samo da se pojavi u timu na nekoj utakmici na Euro 2024.

On je već jedini igrač koji je predstavljao svoju zemlju na pet evropskih prvenstava i (ako bude zdrav), u Nemačkoj će mu biti šesto.

Debitantski nastup na evropskom prvenstvu obeležio je golom protiv Grčke u porazu od 2:1.

Bilo je to 12. juna 2004. godine, ali je od tada samo nizao pogotke.

Ne računajući penale, postigao je ukupno 14 golova na evropskim šampionatima - dva 2004., jedan 2008., tri u 2012. i 2016., a 2021. je sa pet golova bio najbolji strelac tog turnira.


Lista najboljih strelaca na evropskim prvenstvima:


Sa dva gola protiv Mađarske u prvom meču Portugala pre tri godine nadmašio je Francuza Mišela Platinija koji je ukupno postigao devet golova na evropskim prvenstvima, iako je svih tih devet dao na istom turniru kada je Francuska osvojila titulu 1984. godine.

Ronaldo ubedljivo vodi na večnoj listi najboljih strelaca sa 14 pogodaka.

kristijano ronaldo
Reuters/Rodrigo Antunes

Englez Alan Širer i Francuz Antoan Grizman imaju po sedam golova, osam igrača je dalo na šest, među kojima su Englez Vejn Runi, Francuz Tijeri Anri i Holanđanin Ruda van Nistelroj.

U grupi igrača sa po šest golova su i Belgijanac Romelu Lukaku i Španac Alvaro Morata, ali oni će imati priliku da u Nemačkoj poprave skor.

Ronaldo drži i rekord kao jedini igrač koji je postigao tri ili više golova na više evropskih prvenstava.

Posle samo 25 minuta igre u finalu 2016. godine protiv Francuske, Ronaldo se povredio i morao je da napusti teren.

Ali je van terena bio vrlo strastven i ponašao se kao da obavlja funkciju selektora zajedno sa trenerom Fernandom Santošom, skačući sa klupe i gotovo je urlao dok je davao uputstva igračima na terenu.

Podsetite se tih momenata ovde.


Lista igrača sa najviše nastupa na evropskim prvenstvima:


Konstantnost Ronalda na evropskim prvenstvima je fascinantna.

Na svakom od prethodnih pet turnira igrao je u svim utakmicama Portugala osim u jednom - kada je odmarao u poslednjoj utakmici u grupi protiv Švajcarske 2008. godine, jer je Portugal već obezbedio prolaz u nastavak takmičenja.

Samim tim, Ronaldo je sa ukupno 25 nastupa na evropskim prvenstvima rekorder portugalske reprezentacije, ispred Žoao Mutinja i Pepea sa po 19.

Još od 1980. godine niko nije ni blizu Ronalda kada je reč o udarcima na gol.

Ronaldovih 137 pokušaja su kilometrima ispred Anrijevih 52, a slede još jedan Francuz Zinedin Zidan i holandski napadač Denis Bergkamp - obojica po 48.


Lista fudbalera sa najviše udaraca prema golu protivnika:


Koje rekorde bi Ronaldo mogao da obori na Euro 2024?

Međutim, Ronaldo još nije vlasnik svih rekorda u napadačkim elementima igre.

Od 1980. godine, rekord po većini stvorenih šansi drži portugalski velikan, ali ne Ronaldo, već Luiš Figo sa 42.

Ronaldo je samo jedan iza sa 41, Nemac Mesut Ozil je na 40, Karel Poborski iz Češke 39, a Zidan 38.

Poborski, bivši krilni fudbaler Mančester junajteda, trenutno deli rekord sa Ronaldom po broju asistencija sa po šest, iako je vezista Mančester sitija i Belgije Kevin de Brujne među onima koji će imati priliku da taj broj povećaju u Nemačkoj.


Lista najboljih asistenata na evropskim prvensvima:


Iako mu je 39 godina, Ronaldo nije najstariji igrač u portugalskom timu, već defanzivac Pepe.

Pod uslovom da 41-godišnji Pepe ne postigne gol u Nemačkoj, Ronaldo bi mogao da postane najstariji strelac u istoriji evropskih prvenstava i da taj rekord oduzme Austrijancu Ivici Vastiću koji je imao 38 godina i 257 dana kada je postigao gol u remiju 1:1 protiv Poljske 2008.

Ako se Portugal plasira u finale Evropskog prvenstva u Nemačkoj, još jedan rekord mogao bi da bude ugrožen, odnosno da ga Ronaldo obori (ili Pepe).

Taj rekord trenutno drži Italijan Leonardo Bonući, koji je imao 34 godine kada je pre tri godine izjednačio protiv Engleske.

Ako Portugal, koji je u Grupi F sa Češkom, Turskom i Gruzijom, ponovi uspeh iz 2016, onda će Ronaldo postati tek drugi igrač - posle Španca Ikera Kasiljasa 2008. i 2012. - koji je kao kapiten svoje zemlje osvojio dve titule prvaka Evrope.

Statistički gledano, reprezentacija Portugala, šesta na svetskoj rang listi FIFA, ima najlakšu grupu od svih nosilaca jer nijedan od njihovih protivnika nije u prvih 35 - Češka je na 36. mestu, Turska na 40., a Gruzija, koja debituje na evropskim prvenstvima je na 75. mestu, najniže rangirana reprezentacija od svih učesnica EP u Nemačkoj.

Ronaldo je jedan od samo devetoro fudbalera koji su postigli pet ili više golova na jednom evropskom prvenstvu - 2021. je pet puta bio strelac.

Samo Platini (devet 1984.) i Francuz Antoan Grizman (šest u 2016.) imaju bolji učinak od Ronalda.

U 206 nastupa za Portugal, Ronaldo, višestruki osvajač trofeja u Engleskoj sa Mančester junajtedom, u Španiji sa Real Madridom i u Italiji sa Juventusom, postigao je neverovatnih 130 golova i pogađao je mrežu (ne računajući penale) protiv čak 47 različitih zemalja.

Češkoj je već dao dva gola, ali još nije tresao mreže protiv Turske ili Gruzije, tako da do kraja turnira - ako Portugal prođe u nokaut fazu - može da upiše i podatak da je dao golove protiv 50 različitih evropskih reprezentacija.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Kakva je budućnost Ronalda?

U septembru, Ronaldo, petostruki osvajač Zlatne lopte za najboljeg fudbalera sveta, koji trenutno igra za Al-Nasr iz Saudijske Arabije, prešao je granicu od 850 golova u karijeri.

Smatra se jednim od fudbalera i sportista uopšte sa najboljom fizičkom spremom svih vremena.

kristijano ronaldo
JOSE COELHO/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Da li bi mogao još da igra za Portugal?

Svetsko prvenstvo u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Državama biće održano 2026. kada će on imati 41 godinu.

Ako bi i tada bio u nacionalnim timu mogao bi da popravi golgeterski skor na svetskim prvenstvima - trenutno je sa ukupno osam golova na 26. mestu večne liste.

Posle toga, u Velikoj Britaniji i Irskoj 2028. biće održano Evropsko prvenstvo.

Tada bi Ronaldo imao 43 godine.

Da li bi to bilo izvodljivo za Ronalda?

Ko zna, ali šta god da se desi, njegovi izuzetni evropski rekordi će potrajati.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.14.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »