BBC vesti na srpskom

Euro 2024: Srbija i Slovenija u Minhenu - imperativ pobede visi kao mač nad glavom

Reprezentacije Srbije i Slovenije će u četvrtak od 15 sati igrati meč 2. kola Grupe C koji bi mogao i jednima i drugima da osigura dobru poziciju pred poslednju utakmicu u grupnoj fazi EP u Nemačkoj. Podsetite se kako je izgledala utakmica SR Jugoslavije i Slovenije na EP pre 24 godine.

BBC News pre 6 dana  |  Predrag Vujić - BBC na
savo milošević, srbija, slovenija
Getty Images/Graham Chadwick/Allsport
Savo Milošević postižže jedan od dva gola protiv Slovenije u meču 1. kola na EP u Belgiji i Holandiji 2000.

Prošle su 24 godine i šest dana otkako su fudbaleri Srbije (i Crne Gore) i Slovenije odigrali epsku utakmicu na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji, a nije isključeno da u Nemačkoj gledamo reprizu takvog duela.

Bio je 13. jun 2000. kada su se selekcije Slovenije i tadašnje SR Jugoslavije, zajednice sačinjene od Srbije i Crne Gore, u belgijskom gradu Šarlroa odigrali jednu od najboljih utakmica na evropskim prvenstvima u poslednje dve decenije.

I Srbija, koja je od 2006. godine samostalna država, i Slovenija, skoro četvrt veka su čekale da učestvuju na evropskim prvenstvima i žreb je hteo da opet budu u istoj grupi.

Nekih 800 kilometara daleko od Šarlroa, u nemačkom Minhenu, Srbija i Slovenija će u četvrtak, 20. juna od 15 sati igrati možda presudnu utakmicu za plasman među 16 na EP u Nemačkoj.

Slovenija je u prvoj utakmici Grupe C osvojila bod protiv Danske (1:1), dok je Srbija poražena od Engleske, jednog od najvećih favorita na EP u Nemačkoj, 0:1.

Srbija je pod većim pritiskom i treba joj dobar rezultat da bi mogla da se nada plasmanu u narednu rundu takmičenja.

Slovenci, osokoljeni hrabrom igrom protiv Danske, i zasluženo osvojenog boda, nešto su rasterećeniji, ali i njima treba povoljan rezultat, jer u trećem kolu igraju protiv Engleske.

Srbija će u naredne dve utakmice biti oslabljena neigranjem levokrilnog napadača, člana torinskog Juventusa, Filipa Kostića, koji je povredio koleno.


selektorska komisija, dnevnik iz nemačke, boba, nemanja, gruja
BBC

Grujica Andrić, BBC reporter iz Minhena

Marijenplac, centralni trg u Minhenu, nevidljiva linija delila je na pola u četvrtak uoči utakmice.

Stranom uz katedralu Frauenkirše dominirali su crveni i beli dresovi reprezentacije Srbije, dok su se preko puta vijorile belo-zelene zastave Slovenije.

Među srpskim navijačima je i Milivoje iz Valjeva, koji očekuje pobedu 'orlova', kako nazivaju selekciju Dragana Stojkovića.

Verujem u pobedu i sigurno će biti pobeda", kaže on, dodajući da će ostati u Minhenu i za meč sa Danskom. Nekoliko desetina metara dalje je Tin iz Maribora i ni njemu ne fali optimizma.

„Biće 3:1 za Sloveniju", uz osmeh kaže ovaj visoki, vitki Slovenac sa kačketom na glavi.

A ko će dati gol?

„Pa, Šeško", veruje on u devetku tima selektora Matjaža Keka.

slovenija, slovenci
BBC/Grujica Andrić
slovenija, slovenci
MOHAMED MESSARA/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Grupe slovenačkih navijača već su bile na stadionu Alijanc arena satima pre meča

Kako se Marijenplac širi, tako se i grupe navijača mešaju i prepliću uz pivo i prijateljsku atmosferu.

„Sa Slovencima je najlakše, oni mogu sa svima", kaže momak u tridesetim godinama prijatelju, dok obojica u dresu Srbije ispijaju pivo iz staklenih flaša.

Ipak se čuju male provokacije.

„Luka Dončić jedan je od nas", uzvikuju srpski navijači, skandirajući ime NBA zvezde i slovenačke košarkaške reprezentacije.

„Kdor ne skače ni Slovenac", uzvraćaju slovenački.

srpski navijači
BBC/Grujica Andrić
slovenija, slovenci
RONALD WITTEK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Ali su i srpski navijači poranili

Približava se početak meča na Alijanc areni, a navijači obe reprezentacije pokušavaju da uđu u krcati voz na centralnoj stanici metroa u Minhenu.

Toplota poput one u sauni ne smeta ni jednima, ni drugima da nastave pesmu, što čine i u vozu, sve do stadiona.

Utakmica, jedna od najvažnijih za obe selekcije u ovom veku, može da počne.

BBC reporter Grujica Andrić prenosi atmosferu iz Minhena nekoliko sati uoči početka utakmice:

https://www.instagram.com/p/C8bqb1ssKJL/


Šta kažu srpski, a šta slovenački igrači?

Potencirali su fudbaleri Srbije dobru atmosferu u ekipi uoči početka EP, a onda je posle poraza od Engleske, Dušan Tadić malo zaljuljao brod.

Bio je nezadovoljan što nije počeo utakmicu protiv Engleske, već je ušao u igru u poslednjih pola sata, poručujući: „Najbolji sam u ekipi, treba da igram od prvog minuta".

Ipak, vrlo brzo se sve sleglo, selektor Dragan Stojković je rekao da je sve u redu, a potom se oglasio i Fudbalski savez Srbije, navodeći u saopštenju da se Tadić izvinio saigračima i stručnom štabu zbog „nepromišljene izjave".

Da atmosfera u ekipi jeste dobra, svedočila je i slika sa treninga u ponedeljak, kada su igrači iznenadili golmana Đorđa Petrovića, čuvara mreže londonskog Čelsija, koji je postao otac.

Pogledajte snimak Fudbalskog saveza Srbije:

https://www.youtube.com/watch?v=v2tyieCOrpQ

„Slovenija je veoma dobra ekipa sa odličnim pojedincima. Veoma su kompaktni i mislim da će utakmica protiv Slovenije biti teža nego protiv Engleske.

„Englezi su bili favoriti, pa nam je bilo lakše, a protiv Slovenije imperativ je pobeda", rekao je odbrambeni fudbaler Srbije Nikola Milenković na konferenciji za novinare pred odlazak u Minhen.

srbija, engleska
FRIEDEMANN VOGEL/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Nikola Milenković je odigrao odlično protiv Engleske, neutralisavši glavnog napadača Harija Kejna

Slovenačka reprezentacija nema tako velikih, svetskih fudbalskih zvezda kao Engleska, ali krasi je izuzetan timski duh, disciplina i borbenost.

I sjajnog trenera - Matjaža Keka, koji je kao šef stručnog štaba Maribora dva puta osvajao titulu prvaka Slovenije, vodio je i hrvatsku Rijeku, a ovo mu je drugi selektorski mandat u slovenačkoj reprezentaciji.

On je bio selektor Slovenije od 2007. do 2011. godine, kada je otišao posle neuspeha u kvalifikacijama za EP 2012.

Ali šest godina kasnije, ponovo je dobio priliku da vodi Sloveniju i sada ju je odveo na Evropsko prvenstvo.

„Pokazali smo da lakše igramo protiv jačih reprezentacija. Sad moramo da pobedimo Srbiju", glasila je poruka napadača Andraža Šporara posle remija sa Danskom.

„Uveren sam da ako protiv Srbije budemo igrali kao u poslednjih pola sata sa Danskom, onda pobeđujemo".

slovenija, slovenci
BBC/Grujica Andrić
Navijači Slovenije u Minhenu

Eventualna pobeda Slovenije nad Srbijom ne samo da bi za bivšu jugoslovensku republiku bila prva u istoriji na evropskim prvenstvima, nego bi im, vrlo verovatno, bila dovoljna i za plasman među 16 najboljih ekipa.

Na EP 2000. godine, Slovenija je odigrala nerešeno 3:3, sa reprezentacijom tadašnje SR Jugoslavije (zajednice Srbije i Crne Gore), izgubila je od Španije 1:2 i odigrala još jednu nerešenu utakmicu, sa Norveškom je bilo 0:0.


Pogledajte snimak iz minhenskog metroa i šta je ostavilo utisak na BBC reportera Grujicu Andrića:

https://www.instagram.com/p/C8Z9RzJhP77/


Epska utakmica 2000: Od 0:3 do 3:3 sa desetoricom

Oko 20.000 ljudi gledalo je meč reprezentacije SR Jugoslavije i Slovenije na EP u Belgiji i Holandiji 2000. godine u meču grupne faze.

Nekoliko bivših igrača beogradskog Partizana bilo je u sastavu Slovenije, poput Zlatka Zahoviča, Darka Milaniča i Džonija Novaka, a selektor je tada takođe bio nekadašnji igrač crno-belih, Srečko Katanec.

Tim SRJ tada su predvodili fudbalski velemajstori, među kojima sadašnjim selektorom Srbije, Dragan Stojković, Siniša Mihajlović, Predrag Mijatović, a selektor je bio još jedan velikan evropskog fudbala, Vujadin Boškov.

Slovenci su poveli golom Zahoviča u 23. minutu, Miran Pavlin je povisio na 2:0 u 52, a samo pet minuta kasnije Zahovič je postigao još jedan gol za velikih 3:0 za Sloveniju.

zlatko zahovič
Getty Images/Sportsphoto/Allstar
Zlatko Zahovič je odigrao fenomenalnu utakmicu protiv SR Jugoslavije

Selekcija SRJ bila je potpuno nestala sa terena, a da stvari budu gore, dva minuta posle trećeg gola, ostala je sa igračem manje, jer je Siniša Mihajlović dobio crveni karton.

Malo ko je verovao da će utakmica dobiti potpuno neočekivani obrt, a ispostavilo se da je isključenje Mihajlovića, paradoksalno, bio vetar u leđa 'plavima'.

Boškov je u igru ubacio Stojkovića, Savu Miloševića i Mateju Kežmana i to se pokazalo kao pun pogodak.

Za samo pet, šest minuta - od 67. do 73. - selekcija SRJ je izjednačila.

Najpre, prvi gol Miloševića, potom pogodak Ljubinka Drulovića, a zatim još jedan gol Miloševića.

„Posle 3:0 došlo mi je da propadnem u zemlju od stida. Moramo da se pogledamo u oči", izjavio je tada Slaviša Jokanović, igrač SRJ.

„Ako ovako budemo igrali protiv Norveške, primićemo sedam golova. Nije sramota što smo sa Slovencima igrali 3:3, sramno je što se nismo borili", nadovezao se dvostruki strelac Milošević.

Reprezentacija SRJ je uspela da prođe grupu, ali je u četvrtfinalu doživela debakl - 6:1 protiv Holandije.

Skoro četvrt veka kasnije, Stojković je ušao u istoriju kao prvi u srpskom fudbalu koji je upisao nastup na Svetskom i Evropskom prvenstvu i kao igrač i kao selektor.

dragan stojković piksi
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Minhen u crvenom

Grujica Andrić, BBC reporter iz Nemačke

selektorska komisija, dnevnik iz nemačke, boba, nemanja, gruja
BBC

Nemačka nije izlazila na teren u utorak, ali je Minhen slavio pobedu „drugog domaćina", Turske, koja u tom gradu ima brojne iseljenike.

Dok u bašti jedne od najvećih gradskih pivnica konobarica u četrdesetim uslužuje u jarko crvenom turskom dresu, gosti naizmenično skaču i uzdišu dok gledaju utakmicu Turske i Gruzije, koja je, pa, malo više od fudbalskog meča.

Na ekranu lokala u kojem gledam meč prenos kasni više od minut, pa sve bitno saznajem gledajući i osluškujući šta se dešava preko puta, a glasni usklici duboko u sudijskoj nadoknadi signalizirali su treći gol Turaka i poraz Gruzije (3:1).

Pogledajte snimak iz Minhena:

Fudbaleri u Dortmundu nisu ni završili tuširanje, a više od 600 kilometara jugoistočno u Minhenu ulice su se već crvenele od stotina ljudi u turskim dresovima, ali i zastava koje su se vijorile iz automobila i ruku pešaka kod Kapije pobede u centru grada, nadomak zgrade Univerziteta.

turci, turski navijači
BBC/Grujica Andrić

Praćeni orkestrom automobilskih sirena, orilo se „Turska, Turska", a saobraćaj pokraj Kapije pobede satima je bio gotovo zaustavljen ili vrlo usporen.

„Atmosfera ovde je fantastična. Nas Turaka ima mnogo u Minhenu i generalno u Nemačkoj, oko dva i po miliona, pa za ovaj šampionat imamo osećaj kao da ga igramo kod kuće", kaže 41-godišnji Ajkut za BBC na srpskom, odeven u dres Turske.

Kaže da je bio „siguran" da će Arda Guler, mlada zvezda Real Madrida, postići gol, ali i da mu dosadašnje iskustvo nije dalo mira pred utakmicu sa Gruzijom.

„Jako smo uzbuđeni. Bio je ovo mnogo važan meč, jer je prvi na turniru, a Turska uvek izgubi prvi meč. Sada se nadam da možemo da pobedimo i Čehe i Portugalce", uz smeh dodaje Ajkut.

turci, turski navijači
BBC/Grujica Andrić
Ajkan je bio jedan od mnogih razdraganih Turaka
turci, turski navijači
BBC/Grujica Andrić

U masi pokraj njega sve se šareni od fudbalskih dresova - najviše ima crvenih reprezentativnih, ali tu su i oni Galatasaraja, Fenerbahčea i Bešiktaša, istanbulskih velikana, kao i Trabzonspora i Sivasa.

Slave zajedno satima, u zagrljaju, što u zemlji njihovih korena, usled navijačkog rivalstva, gotovo da nije moguće.

Osvanula je sreda, pa su se i kolorit i ambijent u Minhenu promenili.

Crvene dresove zamenila je radna odeća uz poneki dres Nemačke koji nose mlađi ljudi, jedna žena nosila je hrvatski dres, dok nekoliko momaka kod stanice Odeonsplac u centru Minhena pokušava da se orijentiše u belim majicama sa grbom Slovenije.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.20.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »