Brnabić: Nenormalno odreći se litijuma, da li će biti referenduma nije na njoj

Beta pre 5 dana

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da bi bilo "nenormalno" kada bi se Srbija odrekla iskopavanja litijuma i da država ima oštre i visoke standarde zaštite životne sredine.

Brnabić je novinarima posle posete pozorištu "Boško Buha" koje se rekonstruiše, kazala da je iskopavanje litijuma dobro za Srbiju i da bi nadzor nad njim vršile ne samo domaće institucije, već i institucije Evropske unije, nevladine organizacije i civilno društvo.

"Ako su svi u Loznici protiv projekta Rio Tinta, što su ljudi prodavali zemlju? Nijedan milimetar zemlje nije dobijen eksproprijacijom, svi su prodali zemlju", rekla je ona.

Dodala je da ne zna da li će biti referenduma o pitanju iskopavanja litijuma u Srbiji i navela da nije na njoj da donosi tu odluku.

Povodom današnje izjave penzionisane profesorke Ekonomskog fakulteta Danice Popović da "na lokaciji na kojoj se bude kopao litijum nikada ništa neće moći da raste i da ta zemlja neće biti 'ni za groblje'", Brnabić je kazala da Popović nije stručna za tu oblast i da ne treba da komentariše stvari u koje se ne razume, te da je njena izjava "uvreda za ljude koji su se školovali za tu oblast".

Osvrnuvši se na kritike o kompaniji "Rio Tinto", ona je rekla da niko iz medija nije reagovao kada je pisala o domaćoj kompaniji "ElevenEs", koja je, kako je navela, jedina osim Kine uspela da napravi baterije bez nikla i kazala da će pozvati sve šefove poslaničkih grupa u Skupštini da posete tu fabriku u Subotici.

Brnabić je negirala navode da Nemačka ima najveća nalazišta litijuma, i ocenila da bi u tom slučaju "kopali i pored Berlina" da bi Nemačka bila nezavisna u korišćenju tog minerala.

(Beta, 06.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »