Čad Blevit (Rio Tinto): Ne postoji ekološki rudnik

Beta pre 2 dana

Izvršni direktor projekta "Jadar-Rio Tinto" Čad Blevit rekao je u razgovoru za emisiju "Marker" televizije Insajder da ne postoji ekološki zeleni rudnik i da će uvek biti uticaja na životnu sredinu.

On je dodao i da ako postoji državna pomoć, odnosno subvencije po standardima Srbije i Evropske unije, da će je "Rio Tinto, kao i svaki drugi investitor, koristiti i da će objaviti šta je dobio".

Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da rudnik bude otvoren do 2028. godine Blevit je rekao da "ne želi ništa da anticipira u smislu odavanja podataka".

"Prema srpskom zakonu postoji više faza transparentnosi i mi to pozdravljamo. Ako nam vrate dozvolu i ako dobijemo dozvolu idućeg stepena, objavićemo svu dokumentaciju, imena i tako dalje. Dakle, moramo da dobijemo građevinsku dozvolu, moramo da objavimo tehničku studiju izvodljivosti. Sve će to biti javno i onda treba da dobijemo građevinsku dozvolu, dozvolu za eksploataciju. Koliko znam i koliko mogu da vam kažem, potrebno je četiri godine prema našoj poslednjoj proceni da se napravi rudnik, kada prođemo kroz sve te faze", rekao je Blevit.

Na pitanje za što je Rio Tinto nastavio sa promocijom iako je projekat Jadar zaustavljen 2022. godine i da li su tada znali nešto što ostali građani Srbije nisu, Blevit je podvukao da nije bilo nikakvog tajnog dogovora sa državom.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »