Stefanović: SSP protiv iskopavanja litijuma u Srbiji

Beta pre 3 dana

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da je ta stranka protiv projekta iskopavanja litijuma u Srbiji zato što, kako je istakao, ne postoje nikakve garancije ni jasni pokazatelji da će biti zaštićeno zdravlje ljudi.

"Mislim da je to najvažnija stvar. Druga stvar je to što mi imamo korumpiranu i nesposobnu vlast, nekompetentnu vlast, samim tim mi nemamo nikakve garancije da su oni sposobni da vrše nadzor i da sprovedu taj projekat i da spreče zagađenje vode, vazduha i zemlje, tj. ugrožavanje zdravlja ljudi", rekao je Stefanović za N1, objavio je SSP.

On smatra da sadašnja vlast pravi od Srbije državu koja liči "na malu srednjeameričku državu iz 50-ih godina prošlog veka", u kojoj budućnost naroda zavisi od velikih multinacionalnih kompanija, bez bilo kakvih jasnih pokazatelja da će biti zaštićeno zdravlje ljudi.

Stefanović je ocenio da je plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke "da ovde živi jeftina radna snaga i pet odsto prebogatih naprednjaka".

"Niko nije protiv rudarenja u Srbiji. Mi smo protiv toga da se to radi na način da se zagadi životna sredina, tj. zdravlje ljudi i da se istovremeno to sprovodi od korumpirane vlasti kao rezultat korumpiranog procesa gde je neko uzeo pare", kazao je Stefanović.

Zapitao se i kako je moguće da se ponovo priča o eksploataciji litijuma, iako je vrh vlasti pre nekoliko godina govorio da je taj projekat zaustavljen.

"Dakle, ili lažete ili je neko uzeo pare da promenite odluku. Drugim rečima, drže celu zemlju kao taoce. Oteli su nas i prodaju nas kao tablu stiropora", istakao je Stefanović i kazao da će SSP podržati sve proteste i da će se u Skupštini Srbije boriti protiv tog projekta, jer, kako je naveo, "miriše i oseti se snažno na korupciju".

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »