Vučević za AFP: Srbija spremna na kompromis oko Kosova

Beta pre 2 dana

Kosovo, srpska municija u Ukrajini, rezerve litijuma - novi srpski premijer Miloš Vučević je u intervjuu za AFP danas izneo glavne izazove svoje vlade, uveravajući da je njegova zemlja spremna na "kompromis" sa Kosovom.

Srbija je "apsolutno spremna da razgovara sa Prištinom", da "zaključuje sporazume, pravi kompromise", rekao je Vučević dan uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) u Briselu.

"Bolje je hiljadu puta sedeti za stolom bez rezultata nego imati jedan incident na terenu. Bolje da sednemo, sastanemo se, pokušamo da razgovaramo. Sve nego zaoštravanje", dodao je on, ne precizirajući kakva bi mogla biti priroda srpskih kompromisa.

Prema njegovim rečima, veliki narodi i velike države, nisu to zbog svoje teritorije, već zbog svoje odgovornosti da traže mir.

Premijer Srbije je Kurtiju pripisao odgovornost za "stanje kliničke smrti dijaloga dve zemlje", preneo je Frans pres.

"Mislim da on (Kurti) uopšte ne želi da dijalog uspe", dodao je Vučević.

Tenzije između Srbije i njene bivše pokrajine nikada nisu prestale od rata na Kosovu krajem 1990-ih, tokom kojeg je stradalo nekoliko hiljada ljudi i koji je doveo do oružane intervencije NATO-a protiv Beograda. Nekoliko koraka napretka u dijalogu je od tada redovno praćeno zaoštravanjem i vraćanjem na status kvo.

Vučević, koji je proletos izabran za premijera posle vremena provedenog na čelu ministarstva odbrane, takođe je priznao da bi srpsko oružje moglo da završi na frontu u Ukrajini da bi pomoglo Kijevu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u ponedeljak da će Rusija "razmotriti tvrdnje" prema kojima je srpska municija završila u rukama Kijeva i da će o tome razgovarati "sa srpskim prijateljima".

"Nije reč o srpskom doprinosu nekoj od zaraćenih strana", rekao je Vučević, čija je zemlja istorijski bliska Moskvi, već o oružju koje se prodaje trećim zemljama koje se, prema njegovim rečima, potom preraspodeli.

"Ne želim da sprečavam kompanije da prodaju našu municiju u Španiju, Češku, SAD... Zato što to nije zabranjeno i nije nemoralno da proizvodimo oružje i municiju koja se, nažalost, takođe koristi gde je rat", rekao je on.

Vučević se osvrnuo i na projekat rudnika lako zapaljivog litijuma na zapadu zemlje, što je izazvalo masovne demonstracije prethodne vlade, i dovelo do privremenog obustavljanja tog projekta.

Ako vlada konačno da saglasnost, kompanija Rio Tinto mogla bi iz Jadra, u blizini granice sa Bosnom, da izvlači do 58.000 tona litijuma godišnje.

Rudarstvo je "jedan od stubova stvaranja naše države i ne vidim zašto to ne bi bio slučaj u budućnosti. Ako Srbija ima takav ekonomski potencijal, interesantan za ceo evropski kontinent, onda ovo može biti prekretnica ne samo na ekonomskom, već i na političkom planu", rekao je premijer Srbije.

Želeći da uveri opoziciju, koja se u petak sprema na protest protiv nastavka projekta, Vučević je rekao da Srbija "nije kolonija", da "niko neće doći i pljačkati njena prirodna bogatstva" i potvrdio da bi "svaka odluka bi bila doneta isključivo u interesu Srbije i njenih građana.

Vlada nikada neće dozvoliti da "neko uništi reke, polja, šume, planine", rekao je Vučević.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »