DS: Škole u Srbije će uskoro ostati bez nastavnika

Beta pre 2 dana

Demokratska stranka (DS) je danas upozorila da će škole u Srbiji uskoro ostati bez nastavnika.

Navela je da na novosadskom Univerzitetu nije bilo zainteresovanih za prijemni ispit za nastavnika hemije, dok se u Beogradu prijavio samo jedan maturant.

DS je u saopštenju navela da većina fakulteta u Srbiji "ili nije ni imala, ili je ukinula nastavne smerove na osnovnim akademskim studijama, ostavljajući samo master studije ili kao modul nekog drugog smera za one koji žele da rade u prosveti".

"Zbog toga se kod ovogodišnjeg upisa na osnovne akademske studije ne vide u potpunosti razmere katastrofe koja je pred vratima, a zbog koje škole neće imati koga da zaposle prvo na mestima nastavnika prirodnih, a potom i društvenih nauka", dodaje DS.

Odbor DS za obrazovanja smatra i da će "tek posle upisa na master studije biti jasno da je interesovanje izuzetno malo, gotovo nepostojeće i za ostale nastavne smerove".

"Niske plate, fizički napadi na nastavnike, neadekvatna oprema i ogromna administracija... uzroci su zbog kojih skoro niko više neće da radi u prosveti", piše stranka i ukazuje da, "nažalost, to nikoga u Vladi Srbije nije uznemrilo".

"Ni ministarka prosvete ni premijer nisu ni reagovali na najavu gašenja škola, zbog nedostatka nastavnika, a kamoli ponudili mere za rešenje problema", tvrdi DS.

Smatraju da su jedino "korenite promene u Ministarstvu prosvete i generalno vlasti u Srbiji" jedina šansa da obrazovni sistem preživi.

(Beta, 06.28.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »