AFP povodom sastanka Vučić-Gruško podseća na izjavu Borela

Beta pre 2 dana

Francuska novinska agencija AFP piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Beogradu poželeo dobrodošlicu zameniku ruskog ministra spoljnih poslova i pohvalio saradnju Srbije i Rusije "sa kojom Beograd nikada nije u potpunosti raskinuo od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine".

Pošto podseća da je, uz fotografiju s Aleksandrom Gruškom, Vučić na Instagramu napisao da su razgovarali o odnosima Srbije i Ruske Federacije "i istakli da su oni veoma dobri", AFP prenosi da je dodao da je "posebno zahvalio Rusiji za podršku teritorijalnom integritetu Srbije" i za njen stav "o rezoluciji UN o Srebrenici".

"Moskva je uvek podržavala Beograd u njegovom odbijanju da prizna nezavisnost Kosova, i glasala je protiv rezolucije Generalne skupštine UN kojom se proglašava Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, koju su kritikovali politički i verski lideri u Srbiji i entitetu bosanskih Srba, Republici Srpskoj"- piše AFP.

"Kao kandidat od 2012. godine za prijem u EU, Srbija za svoje energetske potrebe skoro u potpunosti zavisi od ruskog gasa, a Beograd koji je u UN osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ipak stalno odbija da se pridruži sankcijama Zapada protiv Kremlja", piše dalje.

AFP navodi da se Gruško "sastao i s potpredsednikom Vlade Srbije i bivšim šefom obaveštajnih službi Aleksandrom Vulinom, koji je posetio Moskvu početkom juna, kao i s ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem" s kojima je razgovarao o "aktuelnim bezbednosnim izazovima" i "potrebi nastavka saradnje institucija".

"Brisel je često izražavao zabrinutost zbog odnosa Srbije sa Moskvom. Još prošle nedelje šef evropske diplomatije Žozep Borel podsetio je da 'bliske veze sa režimom Vladimira Putina... nisu kompatibilne sa evropskom budućnošću'" - zaključuje AFP.

(Beta, 07.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »