Predsednik Crne Gore se u Briselu sastao s predsednikom Evropskog saveta

Beta pre 2 dana

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović se danas u Briselu sastao s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koji je nedavno odložio posetu Crnoj Gori, i kazao da je ta poseta odložena zbog usvajanja "Rezolucije o genocidu Jasenovcu" u crnogorskoj skupštini.

Milatović je novinarima rekao da se Crna Gora "mora odgovornije ponašati" kada se radi o njenim državnim interesima.

Milatović je doputovao u Brisel pošto je Mišel odložio posetu Crnoj Gori najavljenu za danas i sutra čime je trebalo da vlastima u Podgorici potvrdi izvesnost prijema Crne Gure u EU i spremnost Brisela da uđe u završnu fazu pregovora o tome.

Poseta Mišela je bila planirana pošto su šefovi vlada EU prošle sedmice u Briselu pozitivno ocenili ispunjenost privremenih merila (IBAR) i izrazili spremnost za ulazak u završnu fazu pregovora s Crnom Gorom.

Poaeta je međutim otkazana kada je Skupština Crne Gore donela "Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu" kojom se 22. april proglašava Danom sećanja na žrtve tog logora iz Drugog svetskog rata, a rezolucijom se osuđuju i zločini nacista u logorima Dahau i Mauthauzen.

Milatović je posle razgovora s Mišelom rekao da "moramo da se uozbiljimo, naši politički akteri moraju da se uozbilje i moraju da se odgovornije ponašaju. Ne smemo da relativizujemo poruke koje stižu iz Brisela i istinski moramo da radimo na učlanjenju Crne Gore u EU. I to su vrlo jasne poruke ukoliko to želimo".

Poručio je i da "akcent treba staviti na dobrosusjedske odnose i na vladavinu prava" i podsetio na oštre reakcije zvaničnog Zagreba na donošenje crnogorske "Rezolucije o genocidu u Jasenovcu".

Hrvatska je uoči te odluke Skupštine Crne Gore poslala zvaničnoj Podgorici protestnu notu i upozorila da bi donošenje te rezolucije moglo usporiti put Crne Gore ka prijemu u EU.

"Vidjeli ste reakcije zvaničnog Zagreba. Mislim da te reakcije moramo ozbiljno da shvatimo. Dobrosusedski odnosi su važna karika spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. S mesta predsednika uradiću sve da zadržimo dobrosusedske odnose koje smo imali sa svim našim susedima, ali isto tako da istinski intenziviramo put Crne Gore ka Evropskoj uniji", kazao je Milatović i još jednom pozvao sve političke aktere "na odgovornost i ozbiljnost".

(Beta, 07.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »