Savez komunističke omladine Jugoslavije proslavio Dan Borca

Beta 08.07.2024

Ustanak 4. jula 1941. godine u Drugom svetskom ratu protiv nacističkih okupatora podigla je Komunistička partija Jugoslavije.

Praznik se i danas, nezvanično, i posle 83 godine proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, a toj proslavi pridružio se i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Kod Spomenika palim borcima na Avijatičarskom trgu u Zemunu su na početku proslave intonirane himne bivše Jugoslavije “Hej Sloveni” i aktuelna himna Republike Srbije “Bože pravde”

Položeni su venci, a minutom ćutanja odata je pošta stradalima. {Image2}

Vence su položili predsednik Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) Bora Ercegovac, Delegacija gradske opštine Zemun, Udruženja "Šesta lička divizija Nikola Tesla" i Udruženje "Srpske vojvode".

"Odluka Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije (CK KPJ) imala je veliki odjek i veliki značaj za podizanje ustanka i konačno oslobođenje Jugoslavije 1945. godine. Danas ovaj dan obeležavamo samo mi u SUBNOR-u. .", rekao je Ercegovac.

Predstavnik Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) Aleksandar Đenić pročitao je proglas CK KPJ, donet 4. jula 1941. godine. {Image3}

"Organizovali smo sećanje na ovaj dan u Zemunu, u kojem je 30 odsto stanovništva učestvovalo u narodnooslobodilačkom pokretu koji je bio pod vođstvom KPJ. Spomenik ispred kog se nalazimo najbolje pokazuje kakva je kultura sećanja koja se odnosi na Drugi svetski rat, a i druge biste i spomenici narodnih heroja u Zemunu su takođe ruinirani", kazao je Đenić.

Drugi svetski rat za Kraljevinu Jugoslaviju počeo je 6. aprila 1941. godine kada je nacistička Nemačka bez objave rata bombardovala Beograd. Borbe u Jugoslaviji su trajale 4 godine, a rat je završen 15. maja 1945.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta, 08.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »