CAVALERA CONSPIRACY: METALNA REVOLUCIJA

Beta 14.07.2024

BRAĆA MAX I IGOR CAVALERA PRVI PUT ZAJEDNO NA EXITU!

Braća Max i Igor Cavalera i njihov zajednički sastav Cavalera Conspiracy obradovaće sve iskrene poštovaoce savremenog heavy metal zvuka svojom jedinstvenom pojavom na EXIT-ovom Main Stage-u u nedelju, 14. jula! Cavalera Conspiracy će se ovom prilikom premijerno predstaviti publici Srbije, a biće to drugi put da na tom svetom mestu vidimo Maxa (2004. bio sa Soulfly), i prvi put Igora, što celom događaju daje dodatnu ekskluzivnost.

Postoji više razloga da ovaj koncert unapred smatramo istorijskim. Ovo bratsko okupljanje ima poseban smisao zbog činjenice da se radi o dva momka iz Brazila koji su kroz grupu Sepultura stvarali moderni thrash i death metal. Albumi „Arise” (1991), „Chaos A.D.” (1993) i posebno „Roots” (1996) i danas se smatraju neprevaziđenim remek-delima, i temeljem hard muzike ovog veka. Na taj način oni su postali deo opšteg obrazovanja i odrastanja svakog ko je počeo da prati muzička dešavanja tokom devedesetih i dvehiljaditih.

Posle ličnih neslaganja i poslovnog rastanka među braćom, Max Cavalera je otišao iz Sepulture 1996. Pohodio nas je 2003. sa svojom novom, odličnom postavom Soulfly, koja je unela spiritualne sadržaje u već poznati metal okvir. Višestruko značaj koncert održan u Hali sportova u Beogradu, ispostavilo se, bio je početak jednog dugog prijateljstva koje traje do danas: ostavivši dubok utisak na ovdašnju publiku kao jedan od najboljih metal bendova trenutka, Soulfly su od tad desetak puta nastupali u Srbiji, orodili se ovde i porodično, vodili sa sobom Eyesburn na evropsku turneju i uopšte svuda lepo pričali o nama, kao da su naš bend.

Max i Igor su ponovo počeli da sarađuju tek 2007, da bi do danas snimili četiri studijska albuma pod imenom Cavalera Conspiracy i obišli veliki deo planete sa svojom eksplozijom gitarske energije, koja nas vraća duboko ka našim primalnim korenima. Cavalera Conspiracy su danas jedno od najatraktivnijih imena na rock sceni generalno, definicija i koncertno merilo savremenog metal zvuka, ime koje je sinonim za posvećenost progresivnim vrednostima i principima – jednom rečju, vrlo poseban bend koji svuda u svetu izaziva burne emocije kod publike.

PRIZIVANJE MUZIKE U SNOVIMA

Ali kako je sve počelo?

Braća Cavalera su po ocu italijanskog porekla, a po majci slovenskog: rođeni su u Belo Horizonteu (Brazil), gde je tata bio konzul Italije. Kršteni u Vatikanu, živeli su godinama zaštićeni porodičnim bogatstvom i njegovim vezama – dok on nije iznenada preminuo.

Otad počinju finansijske teškoće zbog kojih su se dva brata potucala sve dok 1989. nisu stigli do metropole kakav je Sao Paulo, gde su živeli u istom stanu sa svim ostalim članovima par godina ranije osnovane Sepulture, pokušavajući da nađu uspeh u velikom gradu. I uspeh su našli – bio je munjevit i bend je vrlo brzo – zahvaljujući svom očiglednom talentu i ugovoru sa uglednom američkom izdavačkom kućom Roadrunner – postao jedan od najomiljenijih metal sastava na svetu. No, ovo je doprinelo i tenzijama, a razlaz je postao neminovan kad se pojavio „Roots”, po mnogo čemu jedan od najznačajnijih metal albuma svih vremena.

Insipirisani indijanskim plemenom Xavante iz Amazonije, i njihovom kulturom u kojoj je muzika način komunikacije sa svetom duhova, te se isključivo priziva u snovima – Seputura je kreirala inovativnu fuziju nu metala sa tradicionalnim brazilskim instrumentima. Ploča je prvi put na rock sceni jasno i glasno skrenula pažnju kako na problem uništavanja amazonskih šuma, tako i na istrebljenje lokalnog stanovništva, te je postala klasik koji se i danas prodaje. Nažalost, grupa više nije mogla da se dogovori u kom smeru treba dalje ići, pa ih je prvo napustio Max, a par godina kasnije i Igor.

Ovome je nesumnjivo doprinela i jedna lična tragedija: Max se već bio preselio u Feniks (SAD) i počeo da živi sa menadžerkom grupe Gloriom, čiji je sin iz prethodnog braka Dana Wells upravo 1996. stradao u saobraćajnoj nesreći. Posle isteka ugovora sa Sepulturom, krajem te godine, ona više nije imala snage da nastavi, a Max se solidarisao sa njom, otišavši iz benda da sledi svoju viziju iz koje je nastala grupa Soulfly.

TO ŠTO PROPOVEDAJU, TO I ŽIVE

Srećom, braća nisu mogla jedan bez drugog, pa su desetak godina kasnije obnovili saradnju kroz Cavalera Conspiracy, i ona traje sve do danas.

Aprila 2023. odjeknula je vest da su Max i Igor pod imenom Cavalera ponovo snimili prva dva albuma Sepulture, „Bestial Devastation” (1985) i „Morbid Visions” (1986), sa novim bendom i u savremenom digitalnom studiju, da bi ih predstavili sadašnjoj publici na odgovarajući način. Maxov sin Igor Amadeus Cavalera postao je tom prilikom studijski i koncertni basista, te ćemo ga u tom svojstvu videti i na EXIT-u, čime se dinastija Cavalera očigledno nastavlja.

Cavalera Conspiracy su danas jedan od najvažnijih metal bendova na svetskoj sceni. Na prvi pogled, tvrdnja deluje hrabro, ali radi se o jedinstvenoj grupi iz samog istorijskog jezgra ulično osvešćene metal muzike novog doba, koja je hrabro stvorila model angažovane metal postave, uvek u borbi za društvenu pravdu, očuvanje prirodne okoline i spiritualno samootkrivanje. Takvog benda jednostavno nema.

Priča o braći Cavalera poučna je priča o veri u uspeh uprkos svim teškoćama, kad te nosi samo srce, što te tera da celom svetu nešto kažeš svojom muzikom.

(Beta, 14.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »