Lazović: Tražićemo sastanak sa Šolcom, mnogo građana protiv iskopavanja litijuma

Beta 16.07.2024

Zeleno-levi front najavio je danas da će tražiti sastanak sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom kako bi mu predstavili argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, ali i razgovarali s njim o evropskim integracijama, nedostatku vladavine prava i situaciji nakon "izborne krađe".

Kopredsednik ZLF Radomir Lazović u pisanoj izjavi naveo je da Šolca "treba iz prve ruke" da čuje zašto se ljudi ne služu sa idejom da se realizuje projekat "Jadar".

"Želimo i da ga upoznamo i sa činjenicom da se lokalna zajednica, organizacije civilnog društva, stručnjaci, političke partije opozicije i ogroman broj građana Srbije opravdano protivi iskopavanju litijuma, a vlada vrši pritiske na ljude, hapsi aktiviste i krši sopstvene zakone", dodao je Lazović.

On je kazao da sumnja da će institucije štititi interese građana kada je u pitanju životna sredina.

Po njegovim rečima, Nemačka je upoznata sa stanjem vladavine prava u Srbiji i bila je jedna od najglasnijih u osudi "Vučićeve izborne krađe".

"Naše opozicione partije imaju saradnju sa partijama koje čine vlast u Nemačkoj i mi treba da iskoristimo i ove kanale da pošaljemo poruku da se ne slažemo sa iskopavanjem litijuma, jer to nosi ozbiljne rizike za stanovništvo", stoji u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da Šolc i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič dolaze u Srbiju 19. jula.

(Beta, 16.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »