Sahranjen Alen Delon

Beta pre 19 dana

Legenda francuske kinematografije i velika zvezda 1960-ih godina, Alen Delon, sahranjen je danas kasno popodne u privatnoj kapeli svog imanja u Dušiju, u centralnoj Francuskoj, gde je umro u nedelju u 88. godini.

Sahrani te "svete zveri Sedme umetnosti" - kako su ga mnogi nazivali, prisustvovalo je pedesetak zvanica koje je on odabrao.

Živeo je u centru pažnje javnosti, a neposredno pre početka sahrane njegova dva sina Antoni i Alen-Fabien došla su da stotine obožavalaca svog oca pozdrave ispred kapije imanja gde je glumac živeo kao pustinjak i umro teško bolestan.

U skladu sa željama Delona koji je godinama doterivao ceremoniju svoje sahrane, verski obred je najavljeno da će održati Žan-Mišel Di Falko (82), bivši biskup, dugo smatran kapelanom poznatih ličnosti u Francuskoj.

Na sahrani su bili bliski prijatelji klana Delon, uključujući Rozali van Brimen, Alenovu bivšu ženu i majku dvoje njegove dece, i Pol Belmondo, sin glumca Žan-Pola Belmonda (1933-2021).

Delonova bivša partnerka na ekranu, italijanska glumica Klaudija Kardinale (86) odustala je od dolaska na sahranu "zbog prevelike tuge", rekao je njen agent za AFP.

Svima na sahrani su oduzeti mobilni telefoni da bi se očuvala poverljivost privatne ceremonije, a na zahtev porodice, vlasti su zabranile i letelice iznad imanja tokom vikenda.

Sahrana usred imanja "La Bruleri" kod Dušija, koje je Delon kupio 1971. godine, obavljena je u kapeli kod mesta gde je sahranjivao svoje pse, što je "izuzetno", te je zahtevalo posebno odobrenje vlasti.

"Apsolutno se ne plašim smrti", izjavio je Delon, zvezda "Geparda" i "Borsalina", 2011. nedeljniku Pari-Mač.

Cele nedelje stotine ljudi, od kojih neki izdaleka, dolazile su da upišu saučešća u knjige žalosti, ostavljale cveće ili se okupljale ćuteći ispred kapije imanja.

Stotinak posebno angažovanih žandarma kod imanja nije imalo posla, navode nadležni.

(Beta, 24.08.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »