U kineskom Sinđijangu dronovi razmešteni radi zasijavanja oblaka

Beta pre 11 dana

U autonomnom regionu Sinđijang Ujgur na severozapadu Kine dronovi su razmešteni radi otkrivanja strukture oblaka, čime se povećava kapacitet zasijavanja oblaka sa ciljem poboljšanja uslova ekološkog okruženja, saopštila je Kineska meteorološka uprava (CMA).

Eksperiment je izveden od 29. avgusta do 3. septembra u oblasti Bajanbulak u Sinđijangu, prenosi agencija Sinhua.

Veliki dron, dug 10,5 metara, visok 3,1 metar i sa rasponom krila od 20,2 metra, može da leti do 40 sati, i na visini do 10.000 metara, pokrivajući maksimalnu udaljenost od 8.000 kilometara kada je potpuno opterećen.

Cai Miao, zaposlen u Centru CMA za modifikaciju vremenskih uslova, rekao je da veliki dron, opremljen sistemom za detekciju, može preciznije da identifikuje satnicu i uslove za padavine i da poveća kapacitet zasijavanja oblaka.

"Uvođenje dronova u operacije vezane za padavine doprinosi poboljšanju regionalnog ekološkog okruženja, rastu vegetacije i povećanju kapaciteta za zaštitu vode", rekao je Cai.

Zasijavanje oblaka predstavlja doziranje određenih hemijskih agenasa u oblak kako bi se ubrzala kondenzacija ili formiranje jezgara leda. Radi se o podsticanju, odnosno ubrzavanju prirodnog procesa.

(Beta, 03.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »