ZLF i PSG predlažu otvaranje Centra za LGBT+ osobe grada Beograda

Beta pre 9 dana

Odbornička grupa Zeleno-levi front-Pokret slobodnih građana saopštila je da je danas predložila otvaranje Centra za LGBT+ osobe grada Beograda.

U saopštenju ZLF-a navodi se da se još jedan beogradski Prajd dočekuje uz poražavajuće činjenice o stanju ljudskih prava LGBT+ osoba.

Dodaje se da istraživanja pokazuju da se povećava broj incidenata i diskriminacije prema pripadnicima te populacije, kao i da se najveći broj tih incidenata dešava upravo u Beogradu.

Odbornica u Skupštini Beograda Natalija Simović u pisanoj izjavi rekla je da ZLF predlaže "osnivanje Centra za LGBT+ od strane grada Beograda koji bi toj populaciji pre svega pružio sigurno mesto i svakodnevnu zaštitu, kao i besplatnu pravnu pomoć, psihosocijalno savetovanje, savetovanje i prevenciju za HIV i polno prenosivih bolesti, kao privremeni smeštaj za LGBT+ osobe u riziku od beskućništva".

Ta inicijativa, kako se navodi u saopštenju, je još jedna u nizu zalaganja ZLF-a za veća prava i slobode LGBT+ osoba u Beogradu i u Srbiji.

Odbornica Anđela Ruvidić pozvala je sve građane da se u subotu od 16 časova pridruže u parku Manjež odakle kreće ovogodišnji Prajd.

Dodala je i da je bitno da pokažu da Beograd može da bude solidaran i pre svega jednako bezbedno i sigurno mesto za sve građane.

"Podsećamo, naš poslanički klub je ponovo predao Predlog zakona o građanskom partnerstvu koji bi omogućio jednaka prava ljudima koje žive u istopolnim zajednicama za ostvarivanje zdravstvene zaštite, imovinskih i drugih prava. Zeleno-levi front će se na svim nivoima zalagati za to da živimo u gradovima gde smo sigurni, imamo jednaka prava i poštujemo svačiji izbor", stoji u saopštenju.

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »