Beograd: Kina spremna da preuzme ulogu svetskog lidera u bezbednosti

Beta pre 7 dana

Kina je spremna da u novom, multipolarnom svetu preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti, ocenio je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić nakon posete Globalnom forumu u Lianjungangu.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, upravo je ta konferencija pokazatelj spremnosti Kine u tom smislu.

Dačić je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping, tokom njegove posete u maju Srbiji, potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, i da taj dokument predviđa i podršku Srbije Globalnoj bezbednosnoj inicijativi.

Dačić je rekao i da su Srbija i Kina u oblasti javne bezbednosti, na nivou dva ministarstva, potpisale više pravnih sporazuma, kao i da su potpisanim aktima omogućene zajedničke policijske patrole u turističkim područjima, brojni zajednički treninzi, obuke i razmena iskustava.

"Prethodnih godina, na teritoriji Srbije, bilo je više krivičnih dela izvršenih od strane organizovanih kriminalnih grupa i ona su u značajnoj meri rasvetljena. Pokazali smo da nećemo dozvoliti da bilo srpski, bilo kineski državljani u Srbiji nanose štetu kineskim državljanima koji mirno žive i rade u Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je podizanje bezbednosti turista, od posebnog značaja otkako raste broj zajedničkih ekonomskih projekata, kao i broj direktnih avio-letova, kao i da su dolaskom kineskih kompanija kao što su Ziđin, Hbis, CMEC, Šandong, Kosko, Huavei, Sjingju u Srbiju, pokrenuti zajednički srpsko-kineski ekonomski projekti.
 
(beta/cmg)

(Beta, 09.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »