Izložba Put svile u Britanskom muzeju

Beta pre 13 sati

Britanski muzej danas otvara izložbu o Putu svile na kojoj je prikazano preko 300 eksponata, uključujući predmete iz 29 nacionalnih i međunarodnih institucija.

Izložba, koja obuhvata period od oko 500. do 1000. godine nove ere, istražuje kako su putovanja ljudi, predmeta i ideja duž Puta svile oblikovala kulture i istorije na različitim kontinentima.

Nikolas Kulinan, direktor Britanskog muzeja, rekao je za Sinhuu da izložba, kroz partnerstva sa organizacijama širom sveta, pokazuje vezu između različitih kultura. "Iako imamo različite kulture i poglede na svet, postoje duboke veze koje ih povezuju", rekao je on.

Luk Ju-ping, ko-kustskinja izložbe, naglasila je relevantnost prošlosti za sadašnjost. "U prošlosti je Kina bila centralna u ovim ogromnim mrežama, utičući na ekonomski razvoj i kulturnu razmenu. Ovo se odražava i danas u inicijativama poput Pojasa i puta, gde Kina ponovo igra vitalnu ulogu u globalnoj ekonomiji," primetila je ona.

Luk je istakla veze između kineske dinastije Tang i sveta. "Na primer, fokusiramo se na pomorske rute koje povezuju Kinu sa zapadnom Azijom, što je ilustrovano artefaktima iz brodoloma Belitunga iz 9. veka, koji je prevozio keramiku, zlato i srebro iz dinastije Tang, a otkriven je kod obale Indonezije".

Sju Brauning, još jedna ko-kustoskinja, objasnila je širok geografski obim Puta svile. "Predstavljamo ga kao seriju preklapajućih mreža koje povezuju Aziju, Afriku i Evropu. Iako je severozapadna Evropa često zanemarena u diskusijama o Putu svile, naša izložba se završava artefaktima pronađenim u Škotskoj, koji se mogu pratiti do današnjeg Irana" rekla je ona.

Izložba će biti otvorena za javnost do 23. februara 2025. godine.

(Beta, 26.09.2024)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »