Lončar: Zdravlje dece i mladih jedan od glavnih prioriteta Srbije

Beta pre 2 sata

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije zdravlje dece i mladih i da je promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih smetnji deo stalne agende tog ministarstva.

Lončar je na Trećoj međunarodnoj konferenciji o metalnom zdravlju i dobrobiti dece i mladih u Srbiji kazao da ne postoji dilema da će politika Vlade usmerena na dobrobit mladih dati dobre rezultate, kao i da partnerstvo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i UNICEF-om pomaže državi da bolje oslušne potrebe te kategorije stanovništva.

"Zdrava Srbija je naš zajednički cilj, a zdrava deca naša najveća investicija u budućnost", rekao je on.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da je današnja konferecija sazvana sa jednom vizijom, a to je svet u kome je mentalno zdravlje svakog deteta i mlade osobe postavljeno kao prioritet.

Kako je kazala, roditelji "danas više nego ikada" treba da pruže podršku deci koja se često susreću sa borbama koje su prikrivene.

"Mnogi pate u tišini i nisu u prilici da podele svoje brige. Postoji broj njih koji nemaju podršku, mi treba da budemo ti koji će kreirati bezbedno mesto za njih", izjavila je Kostadinova.

Prema njenim rečima, zdrava deca postaju veliki i snažni odrasli ljudi, čime se gradi otporno društvo koje može da se suoči sa svim izazovima.

Direktor SZO u Srbiji Fabio Skano rekao je da mlade osobe veći deo svog vremena provode na društvenim mrežama, te da je potrebno naći način kako ograničiti njihovu izloženost ekranima.

Kako je rekao, odrasli bi trebalo da ih uče empatiji, razumevanju i pružanju pomoći ljudima u svom okruženju.

Skano je dodao i da je potrebno ukloniti stigmu i diskriminaciju u vezi sa mentalnim zdravljem, što se može postići jedino "zajedničkim snagama" institucija i društva.

(Beta, 04.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »