U BiH do sada zabeleženo 20 žrtava poplava

Beta pre 1 sat

U poplavama koje su danas pogodile deo Bosne i Hercegovine je po najnovijim podacima poginulo 20 ljudi, a desetine se vode kao nestale.MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je ranije danas saopštio da je samo u Donjoj Jablanici poginulo 16 osoba.

Regionalna televizija N1 televizija je objavila da je u Donjoj Jablanici večeras nađeno još jedno telo, a da se oko 40 ljudi vodi kao nestalo, zbog čega je moguće da će broj žrtava u tom mestu biti veći.

Ranije danas je objavljeno da su u poplavama u Fojnici stradale dve osobe, a večeras je potvrđena smrt još jedne.

I na području Fojnice traga se za nestalim osobama.

Prošle noći i jutros obilna kiša i oluja su izazvale velike poplave i odrone na području Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.

Najteže je pogođena Donja Jablanica, gde je, po pisanju pojedinih sarajevskih medija, otpad nakupljen u kamenolomu izazvao lavinu koja je zatrpala nekoliko kuća, tako da su nestale cele porodice.

Mediji navode da su "veoma sumnjive" dozvole za rad tog kamenoloma.

Mediji su objavili izjavu Armina Rizvića iz Jablanice koji je na društvenim mrežama objavio video i fotografije sela Zlate koje je toliko uništeno, da se tamo više ne može živeti.

Dodao je da od Jablanice prema Posušju na pojedinim delovima put više ne postoji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je izrazio solidarnost s Bosnom i Hercegovinom i ponudio pomoć EU.

"Katastrofalne poplave u BiH već su izazvale nekoliko žrtava i mnogo nestalih. EU je solidarna s BiH. EUFOR već pomaže. Spremni smo da pružimo dalju pomoć kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu", napisao je Borel na platformi Iks.

Vlada Federacije BiH je proglasila vanredno stanje na području tog entiteta, a pomoć ugroženom stanovništvu pružaju jedinice civilne zaštite, Oružane snage BiH i pripadnici EUFOR-a.

(Beta, 04.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »