Počeo sastanak Berlinskog procesa

Beta pre 2 sata

Sastanak lidera država Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije u okviru Berlinskog procesa počeo je danas u Berlinu.

Na samit su došli premijer Srbije Miloš Vučević, Crne Gore Milojko Spajić, Severne Makedonije Hristijan Mickoski, Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Mađarske Viktor Orban, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Domaćin im je nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je na ulazu dočekao sve goste osim Edija Rame, koji je kasnio.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine, na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel, kao format za regionalnu saradnju i podršku približavanju regiona EU.

Kancelar Šolc će sa učesnicima razgovarati na dva radna sastanka, kao i na radnom ručku, a teme će biti "Regionalna saradnja i jedinstveno regionalno tržište", "Zelena agenda za Zapadni Balkan, povezivanje i energija", kao i budući planovi Berlinskog procesa.

Šest partnera sa Zapadnog Balkana će, uz to, potpisati i zajedničku deklaraciju o novom Akcionom planu za jedinstveno regionalno tržište, kao i sporazum o mobilnosti "Access to Study".

Na kraju samita planirana je zajednička konferencija za novinare kancelara Šolca i predsednice Evropske komisije.

(Beta, 14.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »