Premijer Srbije na samitu 'Berlinskog procesa'

Beta pre 2 sata

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević stigao je u ponedeljak u Berlin, gde se održava samit „Berlinskog procesaˮ, a dočekao ga je nemački kancelar Olaf Šolc. 

Vučević se, uoči početka samita „Berlinskog procesaˮ, sastao sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom.

Srpski premijer će, u okviru „Berlinskog procesaˮ, učestvovati na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Predviđeno je da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

Vučević će tokom posete Berlinu imati i niz bilateralnih sastanaka.

Samitom „Berlinskog procesaˮ obeležava se njegova 10-godišnjica, a domaćin ovogodišnjeg jubilarnog samita je nemački kancelar Olaf Šolc.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine, na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel, kao format za regionalnu saradnju i podršku približavanju regiona EU.

Kancelar Šolc će sa učesnicima razgovarati na dva radna sastanka, kao i na radnom ručku, a teme će biti "Regionalna saradnja i jedinstveno regionalno tržište", "Zelena agenda za Zapadni Balkan, povezivanje i energija", kao i budući planovi Berlinskog procesa.

Šest partnera sa Zapadnog Balkana će, uz to, potpisati i zajedničku deklaraciju o novom Akcionom planu za jedinstveno regionalno tržište, kao i sporazum o mobilnosti "Access to Study".

Na kraju samita planirana je zajednička konferencija za novinare kancelara Šolca i predsednice Evropske komisije. (beta/cmg)

(Beta, 14.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »