Kina uspešno lansirala novu grupu satelita

Beta pre 2 sata

Kina je 15. oktobra poslala novu grupu satelita u svemir iz Centra za lansiranje satelita Taijuan u severnoj kineskoj provinciji Šansi.

Grupa od 18 satelita predstavlja drugu seriju prve generacije konstelacije "Spejssejl" (Spacesail), koja je razvijena da pruži satelitske internet usluge (širokopojasni internet) sa niskom latencijom, velikom brzinom i izuzetno pouzdanom vezom korisnicima širom sveta, prema rečima pružaoca lansirnih usluga, kompanije Kineskinveliki zid (China Great Wall Industry Corporation), podružnice Kineske korporacije za nauku i tehnologiju u svemiru (CASC).

Satelitska grupa je lansirana u 19.06 po pekinškom vremenu na modifikovanoj raketi-nosaču Dugi marš-6 (Long March-6) i uspešno je ušla u unapred određenu orbitu.

Modifikovana raketa-nosač Dugi marš-6 je nova generacija kineskih srednjih nosača, sa konfiguracijom glavnih faza rakete-nosača koje koriste tečno gorivo za pogoni  i četiri  pomoćna raketna motora na čvrsto gorivo. Razvila ju je Šangajska akademija svemirske tehnologije, podružnica CASC.

Ima projektovani kapacitet od preko 4.500 kg za orbitu sinhronizovanu sa Suncem na visini od 700 km. Ovo je njeno osmo lansiranje.

Ovo lansiranje označava 539. let misije iz serije raketa-nosača Dugi marš.

Kina je prvu seriju prve generacije satelita "Spejsejl" poslala u svemir 6. avgusta iz Centra za lansiranje satelita Taijuan.

(Beta, 17.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »