Predsednik Kameruna se konačno vratio kući, živ je

Beta pre 3 sata

Kamerunski 91-godišnji predsednik Pol Bija viđen je u javnosti prvi put posle mesec i po dana usred spekulacija o njegovom zdravstvenom stanju, pa i da li je uopšte živ, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Državna televizija je u ponedeljak prikazala snimak predsednikovog dolaska avionom na aerodrom u glavnom gradu Jaundeu, na letu iz Švajcarske. Dočekali su ga državni zvaničnici i članovi vladajuće stranke.

Bija je prtehodni put biio viđen 8. septembra na Kinesko-afričkom samitu u Pekingu i od tada je Vlada bila pod velikim pritiskom da dokaže da je dugogodišnji lider uopšte živ.

Vladini zvaničnici su demantovali tvrdnje da je umro, rekavši da je Bija dobrog zdravlja i da je u privatnoj poseti Ženevi.

Njegovo ponovno pojavljivanje u javnosti moglo bi da izazove pozive unutar njegove stranke CPDM da zatraži još jedan sedmogodišnji mandat na izborima sledeće godine.

Dok "Čovek lav" - kako ga zovu njegovi pristalice, tek treba da otvoreno kaže da li će se kandidovati, njegovi kritičari kažu da njegovi nedavni politički potezi signaliziraju pokušaj da se učvrsti vlast vladajuće stranke.

Pol Bija je od 1982. godine tek drugi predsednik u istoriji Kameruna, a prethodno je bio premijer od 1975. Od 2024. on je drugi najduže vladajući predsednik u Africi i najstariji šef države na svetu.

(Beta, 21.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »